نکات قابل توجه در تنبیه کودکان

تنبيه و مجازات از جمله آخرين وسايل تربيتي محسوب مي گردد، بازهم ميبينيم كه اكثر مربي ها از مجازات شروع مي كنند و به آن بيشترين اهتمام را مي دهند؛ لذا نتايج  مورد نظر به دست نمي آيد. مثلاً: وقتي پدر از فرزند خود بخواهد كه درس ها را تكرار نمايد و فرزند تنبلي كند؛ پدر فرزند را مي زند تا بنشيند و كتاب را نظاره كند؛ درين حال پدر راحت مي شود و فكر مي كند آرزويش بر آورده شده است.

اما در حقيقت تغييري كه در نتيجه مجازات به وجود مي آيد، تغيير شكلي و سطحي بوده و به واقعيت طفل درس را نمي خواند؛ بلكه مي نشيند و كتاب را نگاه مي كند تا غضب پدر فرونشيند. و سرانجام از تكرار درس و ياد آوري آن متنفر مي گردد.

انواع مجازات:

در گفتار روزمره مشاهده مي شود كه مجازات را مرادف تربيه به كار مي برند. مثلاً:‌ هرگاه از طفلي نزد پدرش شكايت كني. مي گويد: « پريشان مباش او را تربيه مي كنم» درين حال مي داني كه او مي خواهد فرزندش را بزند. هرگاه ذكري از مجازات مي شود، مستقيم زدن ولت و كوب به ذهن متبادر مي شود، اين برداشت شائع نادرستي است؛ چون مجازات مفهوم فراگيري دارد كه شامل اشياء زيادي مي گردد؛ اما ما انواع مجازات را به دو نوع خلاصه مي كنيم:

1-   مجازات روحي: مثل نگاه ملامت آلود و سرزنشي يا نگاه اعتراضي از والدين يا انتقاد، توبيخ و محروم كردن طفل از اشياي كه دوست دارد و…
2-    مجازات بدني:‌ كه شامل زدن و انواع آزار جسمي مي گردد.

 قواعد صحيح مجازات:

هرگاه مجبور شديم كه در اثناي تربيه از مجازات استفاده كنيم، بايد قواعد و دساتير ذيل را پيگيريم تا به طفل مفيد واقع شود:
1)   قبل از مجازات بايد فرزند بداند كه چه كار هاي مستحق تعذيب است. به اين معني كه در خانه  و مكتب و مدرسه قواعدي و جود داشته باشد كه امور درست و نادرست را مشخص نمايد.
2)   اين كه طفل را برحذر كنيم كه اگر از قواعد مشهور و اعلان شده تجاوز نمايد مجازات خواهد شد.
3)   اين كه مجازات اصلاحي باشد نه انتقامي، يعني نبايد مجازات در نتيجه حالات اضطرابي و نا راحتي پدر و مادر صورت گيرد.
4)   اين مجازات براي مصلحت فرزند باشد نه مصلحت مربي سلطه طلب.
5)   اين كه مجازات به صورت تدريجي بوده و متناسب با شخصيت طفل باشد؛ چون طفلي كه به يك نگاه متوجه مي شود نبايد توبيخ گردد و طفلي كه به يك تهديد اصلاح ميشود نبايد تعذيب شود و…
6)   اين كه مجازات مناسب با جرمي مرتكب شده، باشد.
7)   اين كه مجازات يك پاياني داشته باشد. مثلاً طفل را از چيزي كه دوست دارد سه روز محروم كنيم.
8)   اين كه طفل احساس كند كه مجازات نتيجه رفتار ناشايست اوست و اصل مجازات زشت نمي باشد.

نوشته: محمد المهدي،  استاد روانشناسی

ترجمه: عبدالخالق احسان

your ads

Advertisement | Why Ads? | Advertise here

پوهنتون چینل

پوهنتون چینل درسره سبسکرایب او شریک کړئ

سبسکرایب Subscribe


Editorial Team

د واسع ویب د لیکوالۍ او خپرونکي ټیم لخوا. که مطالب مو خوښ شوي وي، له نورو سره یې هم شریکه کړئ. تاسو هم کولی شئ خپلې لیکنې د خپرولو لپاره موږ ته راولېږئ. #مننه_چې_یاستئ

خپل نظر مو دلته ولیکئ

wasiclinic.com
Back to top button
واسع ویب