عوامل موفقيت پيامبر صلي الله عليه وسلم در رساندن اسلام
قبل از بررسى روشهاى تبليغ، به شناسايى عواملى كه موجب توفيقپيامبر گرامى اسلام صلی الله علیه وسلم شد، مىپردازيم: اولين ركن مهم در تبليغرسول الله صلی الله علیه وسلم ويژگىهاى برتر پيام ايشان بود.
قابليت اثبات و استدلال
رسول الله صلی الله علیه وسلم پيام خويش را با منطق و استدلال بيان مىفرمود. معارفدينى زمينه پذيرش عقلى داشت و ابهامها و تاريكىها را از اذهانمىزدود.
همسويى با احساسات عالى
اقناع احساسات متعالى از سوى اسلام موجب شد تا افراد به سهولتدر راه هدفهاى مكتب فداكارى كنند و جانهايشان را ضامن اجراىاحكام مكتب قرار دهند.
هماهنگى با نيازهاى بشر
هماهنگى معارف دينى با نيازهاى فطرى و طبيعى بشر باعثشد تانه تنها وحى آسمانى را عقلها بپذيرند، بلكه در عمق روح بشر همرسوخ كند هم چنان كه قرآن مىفرمايد: (و يخرون للاذقان يبكون ويزيدهم خشوعا). (اسرا 107)
شناخت دقيق و همه جانبه مخاطبين
از اصول مهم تربيتى واقعبينى است. در هر تبليغ كارآمد در آغازبايد ويژگىهاى مخاطب را به خوبى شناخت. آن گاه با رفع موانع وبه كارگيرى عوامل مؤثر و مراقبت مستمر زمينه پيشرفت معارفدينى را فراهم آورد.
پيامبر گرامى صلی الله علیه وسلم در ميان عرب رشد و نمو كرده، با اوضاع جامعهآشنا و از معيارها و امور مورد توجه آنها باخبر بود.
همين امر باعثشد تا رسول الله صلی الله علیه وسلم بتواند زمينه مناسب بيان مطالبخود را مهيا كنند.
در اين جا به پارهاى از روشهايى كه رسول الله صلی الله علیه وسلم به كار بست تابتواند در مخاطب زمينه مساعدى به وجود آورد، اشاره مىشود.
مهمترين آنها عبارتند از:
اول: شناخت ظرفيت مخاطبين و آمادگى مخاطبين
بايد دانست كه همه مخاطبين از آنچنان ظرفيتى برخوردار نيستندكه در وهله نخستبه دعوت، پاسخ مثبت دهند. پيامبر نيز با توجهبه همين نكته اقدام به تبليغ فرمود. اذيت و آزارهاى فراوان رابه جان خريد و از دعوت به اسلام دستبر نداشت.
همچنين افراداز ظرفيتها و استعدادهاى متفاوتى بهرهمندند. لذا پيامبرگرامى صلی الله علیه وسلم با عنايت كامل به ميزان پذيرش و استعداد هر فرد،دعوت خود را ابلاغ مىفرمودند. تبليغى كه از انعطاف برخوردارنباشد، ناكارآمد و خستگى آور است.
دوم: ارتباط سازنده با همه اقشار و جاذبه قوى
حضرت رسول صلی الله علیه وسلم با اقشار و همه گروههاى سنى ارتباط داشت.
دعوت رسول الله صلی الله علیه وسلم پير و جوان، زن و مرد، فقير و غنى، باسواد وبىسواد، را شامل مىشد.
سوم: استفاده از روشهاى مناسب
روش هدايت رسول الله صلی الله علیه وسلم براى همه گروهها و طبقات يكسان نبوده وهر گروه يا فردى را به شيوهاى خاص دعوت مىفرمود. گاه فردى بايك جرقه هدايت مىشد و گاه موج و تلاطمى شديد براى دعوت، ضرورتداشت. براى دعوت اهل كتاب، بر مشتركات تاكيد و كافران را بهتفكر و تامل و خردورزى دعوت مىفرمود.
چهارم: توجه به نيازهاى بشرى، زمينه مناسب ابلاغ
هر فرد آن هنگام تعادل و توازن خويش را باز مىيابد كه نيازهاىجسمى و روحى او تامين شده باشد.
ويژگىهاى مبلغ
ويژگىهاى فردى رسول الله صلی الله علیه وسلم از مهمترين عوامل توفيق حضرت به شمارمىآيد. هيچ تبليغى بالاتر از شايستگى مبلغ و عمل به گفتار خودنيست.
آگاهى و تبليغ عالمانه
رسول الله صلی الله علیه وسلم براى تبليغ اسلام وحى الهى را مىشناخت و به تمامزواياى آن آگاهى داشت. بدون تكيه بر اين و آن،سخنانش رامىگفت و هيچگاه از ظن و گمانهاى پوچ پيروى نمىكرد.
باور و ايمان مبلغ
آنچه در تمام مراحل تبليغ مدد كار حضرت بود، باور قلبى او بههدفش بود. بالاترين عامل توفيق تبليغى رسول الله صلی الله علیه وسلم استقامت وپشتكار او است كه از ايمان و باور او به هدف مقدسش نشاتگرفته است.
عمل قبل از گفتار
رسول الله صلی الله علیه وسلم همواره، بيش از همه به دستورات دينى كه آن را ابلاغمىفرمود، عمل مىكرد. با اين روش هم اطمينان و اعتماد مخاطب راجلب مىكرد و هم ثابت مىنمود كه عمل به دستورات دينى كار مشكلىنيست.
علاوه بر اين اگر سخن از فردى عامل باشد بر قلب و جان اثرمىگذارد.
مدارا و ملايمت در ابلاغ
يكى از عواملى كه پيامبر را موفق كرد خلق نيكو و رفتار پر ازعطوفت آن حضرت بود. ايشان پيام را با نرمى و مدارا تبليغمىكرد، لذا جاذبه و كشش بيشترى در ميان مخاطبان داشت.
خيرخواهى براى مردم
قرآن شريف در وصف رسول الله صلی الله علیه وسلم مىفرمايد: لقد جائكم رسول من انفسكم عزيز عليه ما عنتم حريص عليكمبالمؤمنين روف رحيم). (27)
تواضع
الله متعال در اولين دستور براى آشكار كردن دعوت به رسول الله صلی الله علیه وسلم مىفرمايد: وَأَنْذِرْ عَشِيرَتَكَ الْأَقْرَبِينَ * وَاخْفِضْ جَنَاحَكَ لِمَنِ اتَّبَعَكَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ . (شعرا 214-215 )
«نخستخويشاوندان نزديك را انذار كن، آنگاه پر و بال رحمت رابر تمام پيروان با ايمانتبه تواضع بگستران». اين فروتنى وعدم ابراز انانيت و منيت از روشهاى مهم تبليغى پيامبر محسوبمىشود.
ابلاغ مرحله وار و گام به گام
اگر رسول الله صلی الله علیه وسلم تمام مطالب را يك باره با مخاطبين خود در ميانمىگذاشت هرگز نمىتوانست انتظار نتيجهاى داشته باشد. ايشانهمواره مىفرمودند كه نمىتوان در وهله نخست تكاليف بزرگ را بردوش مخاطبين نهاد. حتى دستورات شرعى هم به تدريج ابلاغ شده است.
پشتكار و اراده
رسول الله صلی الله علیه وسلم پس از آن كه پيام توحيد خويش را به گوش مردم رساندهيچگونه سازشى در اين مسير را روا ندانست.
استقامت و تداوم آموزش و نظارت مستمر باعث موفقيت رسول الله صلی الله علیه وسلمشد. او در تمام لحظات زندگانى لحظهاى از تاكيد بر رسالتخويشغافل نشد.
صبر و سعه صدر
آن چه باعثشد تا پيام نبى اكرم صلی الله علیه وسلم نفوذ بيشترى داشته باشدسعه صدر ايشان بود. رسول الله صلی الله علیه وسلم بسيارى از راهها را با نيروىصبر پيمود و در راه تبليغ از حربه صبر و استقامتبهره برد.
خداى متعال در قرآن مىفرمايد: لتبلون فى اموالكم و انفسكم و لتسمعن من الذين اوتواالكتابمن قبلكم و من الذين اشركوا اذى كثيرا و ان تصبروا و تتقوافان ذلك من عزم الا مور). (آل عمران 186)
يقينا شما با مال و جان آزمايش خواهيد شد. و از كسانى كه پيشاز شما كتاب آسمانى بر آنها نازل شد و از مشركان زخم زبانخواهيد شنيد، و اگر صبر و تقوا پيشه كنيد، يقينا چنين چيزىسبب قوت اراده در كارها است.
در تمام مواردى كه قرآن دعوت به صبر فرموده است، در باره دين بوده است.
دورى از تكلف
رسول الله صلی الله علیه وسلم در راه رساندن وحى الهى از هر گونه تكلفى به دوربود. همين امر باعث مىشد تا فهم مطالب بر مردم آسان گشته، باآغوش باز پذيراى مسايل دين باشند.
پرهيز از تعصبات قومى و غیره
يكى از ويژگىهاى رسول الله صلی الله علیه وسلم در تبليغ دين، اين بود كه در قيدگرايشهاى خويشى و گروهى و قومى اسير نگشت. همين آزادگى ازوابستگىها باعثشد تا نبى اكرم صلی الله علیه وسلم بتواند حقيقت را آنطور كهشايسته استبه گوش مخاطبان برساند.
پرهيز از شتابزدگى
از اصول مهمى كه رسول الله صلی الله علیه وسلم در دوران بيست و سه ساله تبليغش رعايت مى فرمود، اين بود كه هرگز كارى را بدون طرح و ارزيابىدقيق انجام نمىداد. بلكه با دقت و ژرفانديشى، موقعيت وامكانات را سنجيده آنگاه به آن كار اقدام مىنمود. صلح حديبيهيكى از اين موارد بود كه نتايجبسيار پرارزشى را به دنبالداشت.
عوامل بيرونى توفيق تبليغى پيامبرصلي الله عليه وسلم
رسول الله صلی الله علیه وسلم با شناخت روحيات مخاطبين خود شيوههاى گوناگونى براىتبليغ داشت كه آن را ارائه مىداد. بعضى از اين شيوهها عبارتنداز:
حكمت
برخى افراد داراى روحيهاى منطقى هستند و مسايل را جز از راهبرهان و استدلال و فكر نمىپذيرند اينان را نمىتوان با انگيزش ويا مهار احساسات به راه آورد. رسول الله صلی الله علیه وسلم نيز چنين شيوهاى رادر بعضى موارد به كار مىبست. قرآن نيز روش دعوت رسول الله صلی الله علیه وسلم رااين چنين معرفى مىفرمايد:
(هُوَ الَّذِي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولاً مِّنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِن كَانُوا مِن قَبْلُ لَفِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ). (جمعه 2)
اوست آن كس كه در ميان بىسوادان فرستادهاى از خودشان برانگيخت تا آيات او را بر آنان بخواند و پاكشان گرداند و كتاب و حكمت بديشان بياموزد و [آنان] قطعا پيش از آن در گمراهى آشكارى بودند.
موعظه حسنه
يكى از راههاى دعوت و جلب قلوب، استفاده از موعظه حسنه است.
رسول الله صلی الله علیه وسلم براى جذب افرادى كه داراى احساسات و عواطفى جوشانبودند و همچنين بيدارى عمومى از موعظه بهره مىبردند.
مواعظ رسول الله صلی الله علیه وسلم عمدتا در باره تقوا، زهد، دنيا، طول امل،هواى نفس، عبرت از گذشته، اهوال مرگ و قيامت و… بوده است.
احترام به آزادى
از آنجا كه نمىتوان باور و عقيده را با زور و اكراه منتقلكرد، بايد تبليغ در جوى آرام و آزاد باشد و مخالف، فرصت اظهارعقيده را داشته باشد. رسول الله صلی الله علیه وسلم نيز اين نكته را رعايتمىفرمود. قرآن هم در اين باره مىفرمايد: لست عليهم بمصيطر). (غاشيه22)
(لا اكراه فى الدين قد تبين الرشد من الغى). (بقره 256)
احترام به شخصيت
افراط و زيادهروى در سرزنش موجب شعلهور شدن آتش عناد مىشود.
تفاهم و تكيه بر مشتركات
رسول الله صلی الله علیه وسلم در سراسر دوران تبليغ خويش بحث را از جايى كه موردپذيرش طرف مقابل بود آغاز مىكرد. اين شيوه سازنده به ويژه درمواجه با اهل كتاب به كار گرفته مىشد.
بهرهگيرى از خطابه
يكى از ابزارى كه رسول الله صلی الله علیه وسلم در تبليغ معارف دينى و بيدارىمردم از آن بهرهبردارى مىكرد، خطابه است.
روشها و وسايل تبليغى
همچنان كه اشاره شد، رسول الله صلی الله علیه وسلم همواره با عنايتبه توانايى وظرفيت افراد و گام به گام معارف را ابلاغ مىفرمود و خود اولينعامل به اين معارف بود. ايشان براى استقرار و رسوخ معارف درجان پيروان، تعاليم خود را بارها تكرار مىفرمود.
رسول الله صلی الله علیه وسلم بيان فصيح و بليغ داشتند و معارف دينى را «ابلاغ مبين»مىكرد و با پرهيز از پرگويى كلام، نيازهاى مخاطب را در نظرمىگرفت و در هر موقعيت و فرصت مناسبى، مطالبى را كه هموارهتازه و جذاب بود، بيان مىفرمودند. داستانهاى واقعى قرآن كهعلاوه بر جذابيت، فوقالعاده درسآموز و عبرت برانگيز است، نيزيكى از وسايل تبليغى بود كه معارف را غير مستقيم به مخاطب مىرساند.
رسول الله صلی الله علیه وسلم به عنوان مبلغ اسلام، همواره ارتباط فردى خودرا با مخاطبين حفظ مىفرمود و در كنار آن به ارتباط جمعى كه دربرپايى شعاير دينى از قبيل نماز جمعه و جماعت و مراسم حج و… نمود مىيافت، اهتمام فراوان مىداد
تهيه: عبدالله حميدزاد