خاصیت کینو
کینو یا همان نارنگی که نام علمی آن “Citrus tangerina” میباشد، یکی از میوهها از تیره مرکبات است. کینو نسبت به پرتقال کوچکتر است و مزهی ترش و شیرینتری دارد.
این میوه دارای مقدار زیادی منیزیم است و از این طریق در فعالیت ماهیچهها، دستگاه گوارش و دستگاه عصبی مؤثر است. طبع این میوه در طب سنتی سرد و تر است و دارای خواصی چون “مفرح قلب، رافع خفقان، صفرابُر و فرونشاننده لهیب معده و کبد” میباشد.
امروزه کینو در کشورهای تولیدکننده مرکبات مانند چین، اسپانیا، برزیل، جاپان و ایران تولید میشود.
کینو دارای ویتامینهای A، B1، B2 و C بوده و دارای پروتئین، چربی، قند، حاوی مقدار زیادی فاسفورس و کلسیم میباشد. کینو بهخاطر داشتن مقدار فاسفورس و کلسیم بالا، یکی از میوههایی است که در تشکیل استخوان و اسکلیت بدن موثر است.
خواص طبی و دارویی کینو
میوه کینو داری خواص دارویی زیادی میباشد که در ذیل به بعضی از آنها اشاره مینماییم:
- کینو به دلیل داشتن ویتامینهای ث، آ و ب مفرح قلب است و میتواند اعمال قلب را تنظیم کند.
- طبیعت کینو سرد است و مسکن خوبی برای سلسله اعصاب است. این میوه ادرارآور خوبی است و از این رو میتواند سموم بدن را دفع کند.
- داکتران خوردن کینو را به بیمارانی که از سرگیجه رنج میبرند نیز توصیه میکنند.
- این میوه خزانی چسبندگی خون را معالجه میکند، در نتیجه تصلب شرایین، ورم جدار ورید و سیاه شدن شریان، فلج ناقص و آنژین را بهبود میبخشد.
- کینو حاوی مقدار زیادی مگنیزیم است بنابراین در بهبود فعالیت عضلانی، دستگاه گوارش و سیستم عصبی موثر است.
- کینو بهخاطر داشتن فاسفورس زیاد و ویتامینهای فراوان، باعث تقویت حافظه و هوش میشود و برای رفع بیاشتهایی و کاهش گرمای غریزی بدن نیز مفید است.
- این میوه برای درمان بسیاری از بیماریها، از جمله فشارخون بالا بسیار مفید است.
- برای کاهش تب و رفع تراکم خون در جگر مفید است.
- این میوه پرخاصیت، برای درمان بیماریهایی چون چاقی، برونشیت، التهاب ریه، آسم، زکام، فشارخون بالا و بیماریهای مختلف پوستی مفید است.
خواص دارویی پوست کینو
- محققان ادعا میکنند که جویدن پوست کینو کلسترول مضر را کاهش میدهد و اثر آن همانند داروهای شیمیایی است که البته عوارض آن را ندارد.
- انزیمهای موجود در سلولهای سرطانی از طریق ترکیبی به نام Q40 موجود در پوست نارنگی از بین میرود.
- میزان آنتی اکسیدان در پوست این میوه ۲۰ برابر بیشتر از آب آن است.
- از بیماری قلبی پیشگیری میکند.
- ناراحتیهای عصبی، افسردگی، استرس و اختلالات مربوط به خواب را برطرف میکند.
- بیشتر اختلالات هاضمه را میتوان با استفاده از پوست نارنگی برطرف کرد.
- مصرف آن برای جذب غذا مفید است. نفخ و حالت تهوع را برطرف میکند. با تحریک سیستم لنفاوی، به دفع مایعات اضافه کمک و با چاقی مفرط نیز مقابله میکند.
- از پوست سبزرنگ این میوه برای درمان فشارخون پایین و التهاب استفاده میشود.
- بر اساس طب چینی، پوست نارنگی اختلالات طحال و شش را برطرف میکند.
- پوست نارنگی را پس از شستن در زیر نور خورشید خشک کنید و به شکل پودر در بیاورید. این پودر را میتوان روی تمامی غذاها از جمله قورمه، سوپ، برنج، چای، مرغ و… اضافه کرد.
ضررهای کینو
زیادهروی در مصرف تمامی موادغذایی عوارض جانبی متعددی به همراه دارد؛ کینو نیز از این امر مستثنا نیست و مصرف بیش از ۵ عدد نارنگی در روز ممکن است دردسر آفرین باشد.
افراط در مصرف کینو موجب افزایش گاز روده شده و ناراحتیهای هاضمه برای مصرفکننده به همراه میآورد.
کینو از آن جهت که راحتترین میوه برای خوردن است و پوست آن به سادگی جدا میشود بیشتر توسط اطفال خورده میشود. بنابراین باید مراقب اطفال بود زیرا مصرف بیش از اندازه کینو آنها را به اسهال و کندی عملکرد رودهها مبتلا میکند.
یکی دیگر از عوارض مصرف بیش از اندازه کینو بروز آفت و التهاب در دهان و زبان مصرفکننده است.
مراقب باشید هرگز کینو را بهصورت مخلوط با شیرگاو میل نکنید. ترکیب این دو موجب بروز دردهای شکمی میشود.
افرادی که در نسخه دارویی آنها داروهایی وجود دارد که به افزایش میزان پتاشیم خونشان کمک میکند، باید مراقب باشند که مصرف همزمان این دارو با کینو موجب افزایش بیش از حد پتاشیم در بدن آنها میشود و این مسئله خود عوارض جانبی متعددی بهدنبال دارد. بنابراین افرادی که از داروهای حاوی پتاشیم مصرف میکنند باید در مصرف کینو دقت کنند و حتما با مشاوره متخصص خود این میوه را مصرف کنند.
تهیه کننده: یوسف