چگونه همسرى را بايد انتخاب كرد؟
دین اسلام با شریعت والا و قانون تمام شمول و فراگیر و نظامی دقیق و منظم که به تمامی جنبههای زندگی توجه کرده. برای هر دختر و پسری که قصد ازدواج دارند، یک سلسله قواعد و معیارهایی برای تشخیص صحیح همسر آینده وضع نموده که اگر این معیارها از جانب طرفین رعایت گردد و دختر و پسر بر اساس رهنمودهای آن اقدام به تشکیل خانواده کنند، کانون زندگی شان مملو از اطفال تشکیل خواهد شد که در اوج ایمان، با اخلاقی متعالی، جسمی سالم، عقلی توانا و شخصیتی مطمئن و مخلص در جامعه ظاهر میشوند.
در اینجا مهمترین معیارهای انتخاب همسر را بیان میکنیم:
1. انتخاب همسر بر اساس دیانت
منظور ما از دین، مفهوم حقیقی اسلام و تطبیق عملی آداب و ارزشهای والای آن در رفتار و عمل است.
التزام و پایبندی کامل بر برنامهها و قوانین تمام شمول شریعت اسلامی برای زوجین الزامی است. وقتی که یکی از آن دو در این حد از رفتار و التزام عملی باشد میتوانیم او را متدین و با اخلاق بدانیم در غیر این صورت به انحراف در رفتار و فساد اخلاقی او حکم خواهیم کرد. هرچند در چشم مردی ظاهری پرهیزگار و متدین داشته باشد.
بدین سبب است که پیامبر اکرم صلى الله عليه وسلم تمامی کسانی را که قصد ازدواج و تشکیل خانواده دارند، راهنمایی کرده است که مهمترین شرط انتخاب همسر برای پسر و دختر، دینداری است، تا زن در زندگی زناشویی آینده خود، وظیفه کامل خود را در حق خانواده همسر و فرزندانش ادا کند. همچنین پیامبر اکرم صلى الله عليه وسلم اولیاء دختران را نیز راهنمایی کردهاند که در بارهی خواستگار دخترشان تحقیق و بررسی کنند که آیا دیندار و با اخلاق است یا نه؟ و آیا توان اداره خانواده و تربیت فرزندان را دارد و نیز میتواند حقوق زناشویی را ادا کند؟ و آیا غیرت آن را دارد که از شرف حیثیت خانوادگی محافظت کند؟ و آیا توان تأمین مخارج و هزینه خانواده را دارد؟
«ترمذی» از رسول اکرم صلى الله عليه وسلم روایت میکند که فرمودهاند: «هرگاه کسی که از دین و اخلاقش، راضی هستید، برای خواستگاری دخترتان آمد، با ازدواجش موافقت کنید، اگر این کار را نکنید باعث فتنه و فسادی بزرگ در روی زمین (بین مردم) خواهد شد».
«بخاری و مسلم» به نقل از ابیهریره رضى الله عنه روایت کردهاند که رسول خدا فرمودهاند: ازدواج با زن به خاطر چهار صفت و ویژگی انجام میشود: یکی بهخاطر مال و ثروتش، دوم: بهخاطر نجابت و اصل و نسب خانوادگیاش، سوم: بهخاطر زیبایی و جمالش و چهارم بهخاطر دین و ایمانش.. پس زن با ایمان و متدین را انتخاب کن تا خوشبخت شوی».
و بهراستی چه فتنهای بزرگتر بر دین و تربیت و اخلاق دختر جوان و متدین، که در چنگال خواستگاری ملحد، فاجر و فاسق گرفتار شود که برای شرف و ناموس و حیثیتش ارزش و اعتباری قائل نیست و بههیچ قانون و عهد و پیمانی پایبندی ندارد!
و حقیقتاً چه مصیبت عظیمی است برای زن مؤمن و شایستهای که پاکدامنی و نجابت او را شوهری بیدین و بیبندوبار لکّهدار میکند و او را مجبور به برهنگی و همنشینی با مردان بیگانه و نوشیدن شراب و رقصیدن با مردان نامحرم، مینماید. در واقع او را بهطرف فساد و تباهی دین و اخلاق سوق میدهد. متأسفانه، چه بسیارند دختران عفیفهای که در خانه پدرشان نمونه عفت و پاکی بودهاند، ولی زمانی که وارد منزل شوهری فاجر و بیبندوبار شدند، تبدیل به موجودی مفتضح و بیهوده گردیدند که هیچ ارزش و اعتباری برای عفت و شرف خود قائل نمیشوند و برای آنان اصول و فضائل اخلاقی هیچ اهمیتی ندارد!
شکی نیست که در چنین خانوادهای که آشيانه گناه و فساد است، فرزندانی رشد میکنند که در آینده افرادی منحرف و بیبندوبار خواهند بود. مگر اینکه خداوند به آنها رحم کرده و افرادی پیدا شوند و با زحمت زیاد آنها را از غرق شدن در فساد و محیط فاسد، نجات دهند و بهسوی اصلاح و هدایت راهنماییشان کنند.
بنابراین انتخاب همسر بر اساس دینداری و پایبندی به اخلاق از مهمترین مواردی است که زندگی سعادتمند و تربیت فاضلهی فرزندان و حیثیت و ثبات آینده زندگی زناشویی موّفقی را برای زوجین تضمین میکند.
2. گزینش همسر بر اساس اصالت و شرافت خانوادگی
یکی دیگر از اصول و ضوابطی که اسلام برای انتخاب همسر آینده وضع نموده، انتخاب همسر بر اساس نجابت و اصالت خانوادگی است. به این معنی که شریک زندگی آینده و همسر از خانوادهای اصیل و ریشهدار باشد که در بین مردم به شرافت و پاکی و شایستگی اخلاق معروف باشند. چرا که مردم در واقع، مانند معادنی هستند که از لحاظ اصالت و حقارت، فساد و سلامت اخلاقی با هم متفاوتند!
پیامبر اکرم صلى الله عليه وسلم این موضوع را اینگونه برایمان بیان کردهاند، آنجا که میفرمایند: «مردم، مانند معادن نیک و بد هستند، بهترینشان در دوران جاهلیت در زمان اسلام نیز برگزیده و والا هستند، اگر اسلام را خوب بفهمند».
بنابراین میبینیم که رسول اکرم صلى الله عليه وسلم داوطلبان پیوند زناشویی را به انتخاب همسر بر اساس اصالت، شرافت و پاکی و شایستگی اخلاقی، تشویق مینماید.
در اینجا از احاديث بسیاری که در این مورد روایت شده، به چند نمونه اکتفا میکنیم:
«الدارقطنی»، «العسکری» و «ابنعدی» از ابوسعید خدری حدیثی روایت نموده که پیامبر اکرم صلى الله عليه وسلم فرمودند: «از خضراء دمن (سبزه مزبله) بپرهیزید! گفتیم منظور شما از سبزه مزبله چیست؟ حضرت فرمودند: «آنان زنان خوب صورت و بد سیرتند، زنان زیبایی که در خانوادهی ناسالم و آلوده پرورش یافتهاند».
همچنین در حدیث مرفوعی از قول حضرت عایشه رضى الله عنها آن حضرت صلى الله عليه وسلم آمده است که «برای استقرار نطفههای خویش» مناسبترین جایگاه را برگزینند، زیرا اصل و سرشت بد یک زمانی خود را ظاهر خواهد ساخت» [روایت ابنماجه، الدارقطنی و حاکم]
و باز از قول عایشه رضى الله عنها حدیث مرفوعی روایت شده که پیامبر صلى الله عليه وسلم فرمودند: «برای استقرار نطفهی خویش جایگاه شایستهای برگزینید، زیرا که زنان فرزندانی همانند برادران و خواهران خود بهدنیا میآورند» و در روایتی آمده «برای نطفههای خود محلی شایسته و مناسب برگزینید چه بسا مردان شبیه ماماى خود آمده» [ابنعدی، ابنحیان]
و فرمودند «با زنانی ازدواج کنید که در دامان مادران شایسته پرورش یافتهاند، زیرا اصل بد زمانی بروز خواهد کرد» [روایت ابنعدی در کامل بهصورت مرفوع]
مجموع این احاديث علاقمندان و داوطلبان ازدواج را راهنمایی میکنند که همسرانی انتخاب نمایند که در محیطی شایسته و خانوادهای اصیل و نجیب رشد و نمو کرده باشند و زاد ولد آنها از نطفهای با منشأ ارجمند از پدران و گذشتگان بزرگوار بوده باشد [زیرا از نظر جنتيكي و علوم طبي تأثیر والدين در اولاد، امری مسلم است (مترجم)]
شاید راز حکمت این توصیهها آن باشد که از همان ابتدا سنگ بنای وجودی فرزندان، از بهترینها باشد و طبع و خلق و خوی آنان با عادات ارزشمند و اخلاق اسلامی درآیند و در دوران کودکی شیر مکارم و فضائل اخلاقی را از این مبدأ متعالی بنوشند و خصائل و اخلاق خوب را به این شیوه برگزیده و کسب نمایند. به همین جهت وقتی که «عثمان بن ابیالعاص ثقفی» فرزندانش را به گزینش نطفه پاک و پرهیز از همسری که از اصل بد منشأ گرفته است، سفارش میکند، میگوید: «ای فرزندانم، ازدواج کننده، مانند کسی است که نهالی را میکارد سپس باید کمال دقت نمايد که در چه زمینی نهالش کاشته میشود، ریشه و اصل بد، فرزند و نتیجه نیک بهبار نمیآورد. پس در انتخاب خود دقت کنید هر چند طول بکشد.
دلیل دیگر اثبات ارزش اینگونه انتخاب، پاسخی است که عمربنخطاب رضى الله عنه در جواب شخصی که از او پرسیده بود، حق فرزند بر پدرش چیست؟ فرمود: «اینکه مادری خوب برایش برگزیند و نامی نیک برای فرزند انتخاب کند و به او قرآن بیاموزد».
پس اگر علاقمندان به ازدواج خواسته باشند در زندگی زناشویی موفق باشند و به دنبال فرزندان شایسته، نسلی پاک و با ایمان باشد لازم است، در اختیار همسر خود بسیار دقت نمایند.
3. انتخاب در فاميل هاي غير خويشاوند
از رهنمودهای حکیمانه و ارزشمند اسلام در گزینش همسر آینده این است که زن غیرخویشاوند (از لحاظ رابطه نسبی) برای ازدواج بهتر از زنی است که رابطه خویشاوندی دارد، زیرا ازدواج با خویشاوندان و اقوام نسبی، احتمال بروز بیماریهای مختلف و نقص عضو، و ضایعات ارثی را در طفل افزایش خواهد داد.
ولی با ازدواج غیر امیلی، سلامت و نیرومندی طفل تأمین خواهد شد، همچنین چنین ازدواجی روابط اجتماعی را مستحکمتر خواهد کرد و ارتباط خانوادهها با هم نزدیک خواهد شد. پس نباید تعجب کنیم، اگر میبینم پیامبر اکرم صلى الله عليه وسلم مسلمانان را از ازدواج با خویشاوندان و اقوام نسبی برحذر داشته، تا طفلی که نتیجه این ازدواج است، ضعیف و مریض نباشد و دچار نقص جسمی و بیماریهای ارثی نگردد.
پیامبر صلى الله عليه وسلم در بارهی ازدواج با اقارب میفرمایند: «با اقارب و خویشاوندان ازدواج نکنید، زیرا فرزند نحیف، مریض و کند ذهن خواهد شد» و نیز فرمودند: «برای ازدواج، زنان غیرخویشاوند را انتخاب کنید تا نقص و بیماری گریبانگیرتان نشود».
علم وراثت ثابت کرده که ازدواج فامیلی منجر به وجود آمدن نسلی ضعیف و رنجور چه از جنبهی جسمی و چه از جنبه هوشی و ذهنی میشود، که منشأ اخلاق ناپسند و مذموم و عادات زشت اجتماعی نیز خواهد شد.
این حقیقتی است شگفتانگیز که چهارده قرن بیش، قبل از آنکه علم بشر آن را کشف کند پیامبر خدا صلى الله عليه وسلم به آن اشاره کرد و این حقایق را برای صاحبان بصیرت بیان فرموده است و به درستی که راست گفته است خدای بزرگ در مورد پیامبرش که: «او از روی هوی و هوس سخن نمیگوید (آن چیزی که با خود آورده است و با شما در میان نهاده است) جز وحی و پیامی نیست که (از سوی خدا به او) وحی و ابلاغ میگردد». [نجم: 4 و 3]
4. برتری ازدواج با دوشیزگان
یکی دیگر از دستورات روشنگرانه اسلام در انتخاب همسر، برگزیدن دختر باکره و برتر دانستن آن نسبت به زن بیوه است. حکمت عمیق و فوائد زیادی در این رهنمود موجود است. از جمله این فوائد:
• با چنین ازدواجی، کانون خانواده مملو از آرامش و محبّت میشود. و او این باعث عدم تیرگی روابط خانواده و عدم افتادن در دام جدال و خصومت خواهد شد.
• دختر اصولاً در اولین برخورد با شوهرش، مهر و محبّت خود را نثار او میکند، زیرا شوهرش اولین انسانی است که به دایره عصمتش پا گذاشته، بنابراین وجودش با وجود همسرش درمیآمیزد و جوّی از آرامش و الفت و محبّت بینشان برقرار میشود. اما زن بیوه در ازدواج دوم حلاوت و الفت ازدواج اول را نخواهد داشت و تعلّق خاطر و تمایل پیشین را نسبت به شوهرش ندارد، چنانکه گفتهاند: «عشق نخستین، نیرومندترین عشق است».
عجیب نیست اینکه میبینیم عایشه رضى الله عنها اين حالت را با مثالی برای پیامبر صلى الله عليه وسلم اظهار میکند آنجا که به پیامبر خدا صلى الله عليه وسلم عرض میکند: ای رسول خدا صلى الله عليه وسلم اگر در راه، جایی فرود آیی و دو درخت آنجا باشد، یکی از آن دو میوهاش خورده شده و دیگری دست نخورده و بکر باشد، زیر کدامیک استراحت میکنی؟ پیامبر صلى الله عليه وسلم فرمودند: زیر سایه آن درختی که دست نخورده باشد و عایشه رضى الله عنها گفت: من همان درخت دست نخوردهام.» [روایت بخاری]
مقصود حضرت عایشه رضى الله عنها از این مثال، بیان فضلی است که بر سایر امّهاتالمؤمنین داشتند. پیامبر صلى الله عليه وسلم به بعضی از دلایل برتری دختران باکره بر بیوه زنان اشاره میکند.
میفرماید: «با دختران باکره ازدواج کنید که خوش سخنترند، رحمی زایاتر دارند، مکر و حیله آنان کمتر است و با شوهر بیشتر سازگاری دارند.» [روایت ابنماجه و بیهقی]
همچنین پیامبر اکرم صلى الله عليه وسلم در گفتگو با یکی از یارانشان به نام «جابر» به این نکته لطیف اشاره دارند که ازدواج با بارکره را افزایش میدهد و در جهت حفظ فرد مسلمان از گناه و پاسداری از عفت او بهتر است.
«بخاری» و «مسلم» روایت کردهاند که «جابر» میگوید: در بازگشت از غزوه ـ ذاتالرقاع ـ با نبی اکرم صلى الله عليه وسلم همراه بودم از من پرسیدند که آیا ازدواج کردهای؟ گفتم: بله ای رسول خدا صلى الله عليه وسلم فرمودند: باکره است یا بیوه؟ گفتم: بیوه، فرمودند: چرا با دوشیزهای ازدواج نکردی که با او شوخی و بازی کنی و او هم با تو بازی کند؟ گفتم: ای رسول خدا صلى الله عليه وسلم پدرم در جنگ احد شهید شدند، و بعد از شهادتش هفت دختر برجای گذاشت به این دلیل زن بیوه و با تجربهای برگزیدم تا بتواند از آنها سرپرستی و مواظبت کند، پیامبر صلى الله عليه وسلم فرمودند: «اِن شاءالله نتیجه گزینش همان باشد که میخواهی».
این حدیث اشاره دارد به اینکه ازدواج با دختر باکره بهتر از زن بیوه است، مگر در موارد مخصوص، مانند موردی که جابر رضى الله عنه بیان کرد که برای نگهداری و مواظبت فرزندان یتیم و توجه به جان آنان است، که در واقع به اقتضای این آیهی شریفه عمل کرده است که میفرماید: «در انجام اعمال نیک و تقوا، با هم دیگر تعاون و همکاری کنید».
5. برتری ازدواج با زنان زايا( زنان كه قابليت باردار شدن دارند)
از دیگر دستورات اسلام در جهت انتخاب همسر مناسب، گزینش همسری است که قادر به آوردن طفل باشد، زن زایا به دو طریق شناخته میشود:
اولاً: سلامت جسمی و نداشتن امراضی که از بارداری زن جلوگیری کند و برای تشخیص این مسئله باید از متخصص کمک گرفت.
ثانیاً: در نظر گرفتن وضعیت مادر و خواهران دختر مورد نظر که ازدواج کردهاند، که آیا از زنان زایا هستند یا نه، زیرا غالباً از این جهت با هم تشابه دارند. از جهت طبي زنی که استعداد بچهدار شدن دارد از لحاظ جسمی دارای وضعیت مطلوب است و از توانایی جسمی خوبی برخوردار میباشد و نشانه این توانایی قدرت انجام دادن کارهای منزل و رسیدگی به ترتیب و پرورش بچهها و ادای حقوق و وظایف زناشویی به نحو احسن میباشد. با توجه به آنچه بیان کردیم نتیجه میگیریم کسی که توانایی تربیت اولاد را آن چنانکه اسلام دستور داده در خود نمیبیند و قصد ازدواج دارد، به مطلوب خود دست نمییابد مگر آنکه در جستجوی زن بارور باشد و با تربیت فرزندان صالح و شایسته بر تعداد امت محمّدی که خداوند آنها را الگو و نمونه برای تمامی انسانها و بهترین امّت قرار داده، بیفزاید…
این مطلب از رهنمودهای پیامبر اکرم صلى الله عليه وسلم است، هنگامی که مردی خدمت حضرت مشرف شد و گفت: زنی را دوست دارم که دارای اصل و نسب و مال و منصب است، ولی باردار نمیشود، آیا با او ازدواج کنم؟ فرمودند: خیر، بار دیگر نزد پیامبر صلى الله عليه وسلم آمد و سؤال کرد، پیامبر او را مجدداً نهی کرده و بار سوم خدمت حضرت رسید و تقاضای خود را تکرار کرد. پیامبر صلى الله عليه وسلم فرمودند: «همسری را انتخاب کن که زایا و مهربان و محبوب باشد، زیرا من به فراوانی شما در روز قیامت افتخار میکنم». [روایت ابوداوود، نسایی و حاکم]
6. در نظر گرفتن صحت و سلامتی جسم
اسلام برای تضمین خوشبختی زوجین و ایجاد نسلی پاک و نیرومند، پسر و دختر را تشویق میکند که به معیار توانایی و صحت جسمی و سلامت عقلی، توجه داشته باشند. به همین خاطر اسلام به زوجین حق داده است که در صورت عدم توانایی وظایف زناشویی همسرش، ازدواج را فسخ نماید. همچناکه پیامبر صلى الله عليه وسلم میفرماید: «همانطور که از شیر میگریزی از شخص مبتلا به مرض جذام دوری کن» و در حدیثی دیگر میفرماید: «مریض باید از نزدیکی با شخص سالم خودداری کند».[بخاری]
آنچه بیان کردیم، مهمترین معیارهای انتخاب همسر میباشد:
پس اسلام ایجاد اولین پناهگاه برای خانواده را با ازدواج معالجه نموده تا بدین وسیله شخص بر اساس مبادی استوار و قواعد عملی سالم در انتخاب شریک زندگی موفق باشد. انتخابی که مهمترین معیارهایش تدیّن، اصالت خانوادگی و ترجیح دوشیزه بر بیوه است. از آن جایی که انسان مسلمان، میداند که از كجا آغاز کند تا بتواند خانوادهای مسلمان تشکیل و فرزندانی صالح به جای بگذارد و در اینجا نسلی مؤمن به خدا، سهیم باشد، انجام وظایف و مسؤولیتهای دشوار دیگر در ارتباط با این اهداف بر او سهل و ساده میگردد. و هر راهی را که در جهت اصلاح خانواده و فرزندانش بپیماید برایش آسان مینماید و کلاً در تشکیل خانواده و ترسیم آینده فرزندان موفق و خوشبخت خواهد بود. چرا؟! زیرا او سنگ بنایی را به وجود آورده است که اساس ترتیب صحیح بر آن استوار میباشد و از اصول اصلاح اجتماعی و نشانه جامعه فاضل به حساب میآید، بدون شک آن سنگ بنا همان زن شایسته است.
برگرفته شده ازكتاب: آداب خواستگاري و حقوق زوجين- ترجمه ابراهيم تيموري باوگري
نوشته:عبدالله ناصح علوان
تهيه كننده: مليحه مشعل