چربی خون چگونه بوجود میایید؟

 اعراض و علایم ناشی از چربی خون چیست؟  چگونه تداوی و وقایه میشود؟

چربی خون عبارت از بالا رفتن مقدار کلسترول و یا ترای گلیسراید از مقدار طبیعی آنها در خون است که باعث بیماری چربی خون می شود. میزان این مواد در خون در اثر مصرف مواد غذایی بیش از حد مورد نیاز یا هنگام بروز اختلال در سوخت و ساز چربی، افزایش می یابد.

چگونه چربی خون افزایش میابد ؟

افزایش چربی خون همراه با بیماریهایی مانند کم کاری تیروئید، بعضی از بیماریهای کبدی و کلیوی ، بیماریهای قند(دیابت) ، عدم کفایه مزمن کلیه، چاقی، بعضی از عفونتها ، اعتیاد به الکل ، ایدز HIVو … دیده می شود. افزایش چربی خون با تجمع در دیوار رگ ها، تنگی آنها را به دنبال دارد و به همین دلیل باعث افزایش خطر ابتلا به سکته مغزی، درد قفسه سینه می شود.برای تشخیص بالا بودن چربی خون، اندازه گیری دو نوع چربی خون یعنی کلسترول وترای گلیسیراید انجام می شود. دراین میان معمولاافزایش کلسترول به عنوان عامل بیماریزای جدیدتری مطرح میشود.

  کلسترول چیست؟

کلسترول یک نوع چربی است که در همه حجره های بدن شما یافت می شود. کلسترول در خون حل نمی شود و توسط لیپوپروتئین ها وارد حجره می شود و از آن خارج می گردد.لیپوپروتئین ترکیبی از پروتئین و چربی است و چربی را در خون حمل می کند. وجود کلسترول در کبد، نخاع و مغز ضروری است. کلسترول در ساخت و نگه داری حجرات، برخی هورمون ها، ساخت ویتامین D و جذب ویتامین های محلول در چربی نقش دارد. سویه نارمل کلسترول در خون کمتر از 200 میلی گرم در دسی لیتر است. زمانی که کلسترول خون افزایش پیدا می کند، چربی در سطح رگ رسوب می کند. نهایتاً این رسوب ها جریان طبیعی خون را دچار مشکل میکنند و در این حالت، قلب به اندازه ی کافی خون غنی از اکسیژن دریافت نمیکند و خطر حمله قلبی افزایش میابد. با فرایندی مشابه، کاهش یافتن جریان خون به مغز نیز می تواند منجر به سکته مغزی شود.

طرز بوجود آمدن کلسترول خون:

کلسترول به دو طریق در بدن به وجود می آید:
1: بدن خودش کلسترول می سازد. بیشترین کلسترول را کبد می سازد و مقدار آن، روزانه در حدود 1000 میلی گرم می باشد.
2: کلسترول وارد شده به بدن، از طریق خوردن مواد غذایی از جمله: گوشت سرخ ، مرغ، ماهی و لبنیات.  میوه ها ، سبزیجات، روغن های گیاهی، غلات دارای کمترین مقدار کلسترول و زردی تخم مرغ و گوشت ها دارای بیشترین مقدار کلسترول هستند

اعراض و علایم افزایش چربی خون:

علایم افزایش چربی خون ناشی از دو عامل است؛ یکی غلیظ شدن خون که باعث کندی حرکت آن در اوعیه ها می شود ولذا باعث اختلال خونرسانی و کمبود نسبی اکسیجن در انساج خواهد شد و دیگری، افزایش حرارت بدن در اثر افزایش صفرا.

این علایم به طور خلاصه عبارتند از:

• احساس سنگینی، خستگی در بدن.
• خواب آلودگی.
• سوزش و احساس افزایش حرارت نقاط مختلف بدن به خصوص کف پا که معمولاً در شب تشدید می شود.
• سردردهایی که معمولاً به صورت سنگینی سر خودنمایی می کند.
• خشکی و یا تلخی دهان.
• سرگیجی
• سردرد، سرگیجی، سنگینی، خواب آلودگی، طپش قلب و علایمی از این قبیل، پس از مصرف غذاهای چرب ، و تسکین این علایم با مصرف موادی مثل ، آب لیمو یا سرکه.
• افزایش تعرق بدن.
• ورم یا پندیدگی وجه یا روی   نکته: ذکر علایم فوق به این معنا نیست که تمام کسانی که دچار افزایش چربی خون می شوند همه علایم فوق را بروز می دهند؛ بلکه اغلب، تنها بعضی از علایم را دارند.   چگونه می توان HDL یا کلسترول خوب را در بدن افزایش داد؟ (با افزایش مقدارHDL، احتمال ابتلا به حملات قلبی کم می شود)
• دویدن یا ورزش کردن
• کاهش وزن: با کاهش هر نیم کیلوگرام وزن بدن ( چربی اضافی)، مقدارHDL یک فیصد افزایش می یابد.
• ورزش کردن قبل از خوردن غذای پر چرب: انجام ورزش منظم قبل از خوردن وعده های غذایی پر چرب، بطور قابل ملاحظه ایHDL را افزایش می دهد.
• نکشیدن سگرت: با ترک سگرت فقط به مدت یک هفته، 7 واحد مقدارHDL افزایش می یابد.
• پرهیز: پرهیز از مصرف زیاد شکر، آرد، کچالو و برنج، غذاهایی که قند خون را افزایش می دهند، باعث کاهشHDL خون می شوند.

برای کاهش مقدار LDL چه باید کرد؟

از مصرف زیاد چربی ها و کلسترول خودداری کنید. از افزایش کالوری دریافتی بپرهیزید. تحرک و فعالیت بدنی را زیاد کنید. وزن خود را ثابت نگه دارید.   منابع ترای گلسراید کدام ها اند؟ ترای گلیسیراید، همان چربی است که در غذا وجود دارد. اگر کالوری زیادی وارد بدن شود، بدن مقدار اضافی کالوری را به ترای گلیسیراید تبدیل کرده و در بدن ذخیره می کند. چاقی و اضافه وزن، عدم تحرک ، سگرت کشیدن، مصرف الکول و داشتن رژیم غذایی پرکاربوهیدرات از عوامل افزایش دهنده تری گلیسیراید خون می باشد. مقدار مناسب تری گلیسیرید کمتر از 150 میلی گرم در دسی لیتر می باشد.فردی که دارای ترای گلیسیراید بلند ست، LDL بالا و HDL پایینی خواهد داشت.

برای کاهش تری گلیسیرید چه باید کرد؟

ورزش کنید. رژیم غذایی کم چربی داشته باشید. از لبنیات کم چرب استفاده کنید. چربی های گوشت و پوست مرغ را دور بیاندازید. غذای خود را با روغن های گیاهی درست کنید. غذاهای پرفیبر را زیاد مصرف کنید. از مصرف شیرینی و نوشیدنی های شیرین خودداری کنید. از نوشیدن الکل دوری کنید پرخوری نکنید. وزن خود را متعادل نمایید…

داکتر بکتاش وفاء

Advertisement | Why Ads? | Advertise here

پوهنتون چینل

پوهنتون چینل درسره سبسکرایب او شریک کړئ

سبسکرایب Subscribe


Editorial Team

د واسع ویب د لیکوالۍ او خپرونکي ټیم لخوا. که مطالب مو خوښ شوي وي، له نورو سره یې هم شریکه کړئ. تاسو هم کولی شئ خپلې لیکنې د خپرولو لپاره موږ ته راولېږئ. #مننه_چې_یاستئ

خپل نظر مو دلته ولیکئ

wasiclinic.com
Back to top button
واسع ویب