تعزیت از دیدگاه اسلام
تعزیه به معنی تسلیت گفتن به خانواده کسی است که فوت کرده و بهترین کلمات و عبارات برای تسلی خاطرشان این است که گفته شود: «اعظم الله اجرکم و احسن عزاءکم و رحم الله میتکم».، «خداوند اجر و پاداش شما را فراوان نماید، عزا و سوگواریتان را پسندیده گرداند، مرده شما را مورد رحمت خویش قرار دهد». و صاحب عزا هم در پاسخ به آنها بگوید: «استجاب الله دعاءک و رحمنا و ایاک».، «خداوند دعایتان را قبول فرماید و ما و شما را مورد رحمت خویش قرار دهد».
پس از کفن و دفن تسلیت به همه خانواده میت و بزرگ و کوچک آنها مستحب است؛ زیرا رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرمودهاند:
«هر مسلمانی که به هنگام مصیبتی به برادر مسلمان خود تسلیت بگوید، روز قیامت خداوند لباس کرامت را بر تن او میپوشاند». (اخرجه ابن ماجه)
لازم به یادآوری است که ترتیب مراسم برای تعزیه و جمع شدن خانواده میت و مردم برای فاتحهخوانی و قرائت قرآن بدعت و مکروه است». (زاد المعاد ج 1 ص 508.)
شرکت در تعزیه اهل کتابی که در سرزمین و ممالک اسلامی با مسلمانان زندگی میکنند و دارای عهد و قرارداد دوستی با آنها هستند، مانعی ندارد. گریه عادی ـ بدون شیون، زاری و داد و فریاد ـ برای میت کراهت ندارد؛ زیرا رسول خدا صلی الله علیه وسلم به هنگام فوت فرزندش ابراهیم فرمود:
«چشمان اشک ریزانند و دلها پریشان و چیزی را میگوییم که خداوند به آن راضی است. فرزندم ابراهیم! به راستی ما از فراق تو بسیار اندوهگین هستیم». (.متفق علیه)
اما روایتی که میگوید: «به خاطر زاری خانواده مرده در قبر خود دچار عذاب میشود». زمانی است که خود میت قبل از مرگ به خانواده سفارش نموده باشد که پس از مرگ بر آن شیون و زاری نمایند. لازم به یادآوری است که بر شمردن خوبیها و محاسن میت بدون ضرورتی شرعی و هدفی مطلوب کراهت دارد.
در مراسم تشییع جنازه و تعزیه موارد زیر حرام و نامشروع است:
گریه و زاری و شیون با صدای بلند، زدن و خراشیدن صورت، کندن مو، پوشیدن لباس سیاه، مالیدن گِل بر سر و شانه، تهیه غذا از طرف خداوند و نزدیکان میت برای شرکتکنندگان در تعزیه و …؛ زیرا رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرموده است:
«هرکس که بر چهرله خود بزند، لباسش را پاره کند و شیون و زاری و فریادهای جاهلانه بنماید، از ما نیست».
زیرا چنین کاری به معنی اعتراض به اراده و قانون خداوند و به فریاد طلبیدن دیگران و اظهار خشم و نارضایتی است.
کسی که دچار مصیبتی گردیده بهتر آن است که برای تحمل و بردباری در مقابل به خداوند پناه ببرد و از او یاری بجوید و دستور او را در مورد توسل صبر و نماز و عبادت به کار بگیرد، و پاداش صابران را که خداوند به آن وعده فرموده به خود یادآری نماید؛ زیرا خداوند متعال فرموده است:
وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوفْ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الأَمَوَالِ وَالأنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ ﴿155﴾ الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ ﴿156﴾ أُولَئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتٌ مِّن رَّبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ ﴿157﴾
«… بردباران را مژده بده! آنان کسانیاند که هنگامی به بلایی دچار میشوند میگویند: ما از آن خداییم و به سوی او باز میگردیم. الطاف، رحمت و مغفرت خداوند شامل حال آنها میگردد و مسلماً آنان راه یافتگان راه هدایت میباشند».
و از ام سلمه رضی الله عنها روایت شده است که گفته است: از رسول خدا صلی الله علیه وسلم شنیدم که میفرمود:
«هر مؤمنی که دچار مصیبتی بشود و بگوید: ما از آن خداوندیم و به سوی او باز خواهیم گشت، خداوندا برای تحمل این مصیبت مرا در کُنف حمایت خویش قرار بده و بهتر از آن را برایم جبران کن. خداوند برای آن مصیبت اجر و پاداش (زیادی را) نصیبش میگرداند و بهتر از آن را برای او جبران میکند».( اخرجه مسلم فی صحیحه)
رفتن به میان قبرستان مانعی ندارد؛ زیرا رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرمودهاند:
«من پیشتر (به خاطر نزدیک بودنتان به زمان جاهلیت و امید جلب منفعت و دفع مضرت از مدرگان) شما را از رفتن به قبرستان منع نمودم. اما اکنون (که ایمانتان استوار شده) به قبرستان بروید؛ زیرا مرگ را به یاد شما میاندازد». (متفق علیه)
امام مسلم از بریده روایت مینماید که رسول خدا صلی الله علیه وسلم به آنان میآموخت که هرگاه به میان قبرستان میروند، بگویند: «السلام علیکم اهل الدیار المؤمنین و المسلمین، و انا انشاء الله بکم لاحقون، نسأل الله لنا و لکم العافیه».، «درود و سلام خداوند بر مؤمنان و مسلمانان ساکن این سرزمین، ما نیز انشاءالله به شما ملحق خواهیم شد، و سلامت و عافیت را برای خود و شما از خداوند خواستاریم». و در روایتی دیگر اضافه بر آن آمده است: «اللهم لا تحرمنا اجرهم و لا تفتنا بعدهم و اغفرلنا و لهم».، «خداوندا ما را نیز از اجر آنان بینصیب مکن و پس از آنها ما را دچار فتنه و آزمایش مگردان! و ما و آنان را مورد مغفرت خویش قرار بده!»
رفتن زنان به قبرستان کراهت دارد. (و چنانچه در آنجا با مردان نامحرم قاطی شوند و خوف گناه و معصیت وجود داشته باشد، یا برای توسل، استغاثه، کسب تبرک، جلب منفعت و دفع مضرت از مردگان بروند، حرام است). زیرا ام عطیه روایت نموده که: (رسول خدا صلی الله علیه وسلم) ما را از رفتن به قبرستان منع فرمود و لم یعزم علینا» (اخرجه مسلم) و رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرمودهاند:
«خداوند زنانی را که (برای نوحه و زاری، اختلاط با نامحرمان، جلب منفعت و دفع مضرت از مردگان) به قبرستان میروند، مورد لعن و نفرین قرار دهد».( اخرجه البیهقی و الترمذی و النسایی)
قرائت قرآن در قبرستان مانعی ندارد. از امام احمد رضی الله عنه روایت شده است که: هرگاه به قبرستان رفتید، آیه الکرسی و سه بار سوره اخلاص را قرائت کنید؛ زیرا ثواب آن به مردگان هم میرسد و هر کار خیری را که خویشاوندان و دوستان میت به قصد اجر او انجام بدهند، اگر خداوند بخواهد ثوابش به او میرسد. در حدیث دیگری آمده است: «هرکس به دیدار قبر پدر و مادر خود برود و در آنجا سوره «یس» را قرائت نماید، سبب مغفرت و اجر آنان میشود».
بر همین اساس هرگاه کسی در مورد رفتن به حج و در صورت توانایی، کوتاهی کرده و فوت نموده باشد، از اموال به جای مانده او واجب است هزینه رفت و برگشت حج کسی به جای او تهیه شود.
و هرگاه قبل از پرداخت زکات کسی فوت کند، واجب است به جای او زکات اموالش پرداخته شود، چنانچه کسی به هنگام مرگ بدهکاری داشت پس از هزینه کفن و دفن، بدهکاریش از اموال خود او باید پرداخت شود؛ زیرا خداوند متعال فرمودهاند:
من بعد وصیة یوصی بها او دین (النساء / 11)
«(تقسیم ارث میان وارثین میماند برای) بعد از اجرای وصیتی که مرده انجام داده و پرداخت بدهکاری که دارد».
مانعی ندارد که نزدیکان میت همسایگان برای خانواده او غذا تهیه کنند و آنرا برایشان بفرستند؛ زیرا آنان به خاطر اندوه و ناراحتی ممکن است نتوانند برای خود غذا فراهم نمایند و چنین کاری سبب تسلی خاطر و خشنودی آنان میشود؛ زیرا ابوداود از عبدالله بن جعفر روایت نموده که: در روز فوت جعفر، رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرمود: «غذایی را برای خانواده جعفر فراهم کنید، چون وضعی برایشان پیش آمده که آنها را به خود مشغول نموده است».
اما اینکه خانواده میت برای مردم قبل یا بعد از دفن یا در روز سوم، هفتم، چهلم و سالگرد، غذا تهیه کنند بدعت و نارواست؛ زیرا بر بار مصیبت و ناراحتی آنها میافزاید و در واقع ادامه فرهنگ زمان جاهلیت است.
ساختن گنبد و بارگاه و سنگ کاری و ساختن اطاقچه آهنی و نوشتن بر روی قبر کراهت دارد؛ زیرا امام مسلم از جابر روایت نموده است: «رسول خدا صلی الله علیه وسلم از گچکاری و ساختن ساختمان و نشستن و نوشتن بر روی قبر نهی فرموده است». (رواه مسلم)
زیرا اینگونه کارها به مظاهر زندگی دنیوی ارتباط دارند و مردگان از آن سودی نمیبرند و در واقع اسراف و تبذیر به شمار میآیند. همچنین ابیالقیم میگوید: بلند و برجسته کردن و ساختمان و آجر و سنگکاری و برافراشتن و آراستن و ساختن گنبد و بارگاه، جزو روش رسول خدا صلی الله علیه وسلم نبوده و بدعت و مکروه به شمار میآیند». (زاد المعاد ج 1 ص 504 مؤسسه الرساله)
نشستن و تکیه دادن و راه رفتن و قضای حاجت بر روی قبر کراهت دارد؛ زیرا در حدیث ابو مرشد غنوی آمده است که: «بر روی قبر ننشینید و رو به روی آن نماز نخوانید». (اخرجه مسلم و ابوداود و الترمذی)
همچنین روشن کردن چراغ بر روی قبر روا نیست؛ زیرا در حدیث قبلی آوردیم که: «… خداوند زنانی را که با زیارت قبرستان میروند و بر میان قبرستان، مسجد میسازند و چراغ روشن مینمایند، مورد لعن و نفرین قرار دهد». (اخرجه البیهقی)
همه علما بر این باورند که طلب بخشش، صدقه دادن و اد
ای واجباتی مانند: حج و زکات برای مردگان جایز است به شرطی که آن واجبات به گونهای باشند که نیابت در آنها جایز باشد؛ زیرا خداوند متعال فرمودهاند:
وَالَّذِينَ جَاؤُوا مِن بَعْدِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَؤُوفٌ رَّحِيمٌ ﴿10﴾
«آنانی که پس از ایشان آمده و میگویند: پروردگارا! ما و برادارن ایمانی ما را که در ایمان آوردن بر ما پیشی گرفتهاند ببخشای».
همچنین میفرماید: و استغفرلذنبک و للمومنین و المومنات (محمد / 19)
«برای خطای خود، مردان و زنان مؤمن طلب بخشش بنما».
رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرمودهاند:
«هرگاه بنی آدم فوت کند، کردار (و ثواب) و ـ به جز در سه مورد ـ خاتمه مییابد: صدقه و نیکوکاری ماندگار، دانشی که پس از او مورد استفاده قرار گیرد و فرزند صالحی که برایش دست به دعا بردارد». (اخرجه مسلم و ابوداود و الترمذی و النسایی و الامام احمد)
این دعا عمومی است و شامل دعای مستحب و غیره هم میشود؛ زیرا اعمال نیک اطاعت است و اجر و ثوابش به او میرسد و همچون صدقه، روزه و حج واجب است اما اهداء ثواب قرائت قرآن برای میت، از نظر ائمه مذاهب اربعه جایز است.
روزی خانمی به حضور رسول خداص آمد و گفت: یا رسول الله، پدرم پیرمرد سالمندی است و حج بر او واجب شده و نمیتواند خود را بر روی چهارپا نگاه دارد. آیا میتوانم به جای او به حج روم؟ رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرمود: «اگر پدرت بدهکار بود، بدهکاریش را نمیپرداختی؟» گفت: چرا میپرداختم. رسول خدا صلی ا لله علیه وسلم فرمود: «پرداخت قرض خداوند در اولویت قرار دارد».( اخرجه البخاری و مسلم و السنایی و الامام احمد)
در این احادیث صحیح این حقیقت فهمیده میشود که: میت از اجر و پاداش اعمال نیک و عباداتی مانند: حج، روزه، دعا و استغفاره بهرهمند میشود و ممکن است اجر و پاداش کارهای دیگر نیز به حال آنها سودمند واقع شود. و خداوند آنها را مورد بخشش قرار دهد؛ زیرا از رسول خدا صلی الله علیه وسلم روایت شده: «هرکس که به قبرستان برود و سوره یس را بخواند، موجب تخفیف آن روز آنها میشود و به تعداد مردگان هم اجر و پاداش نصیب او میگردد».
در مورد سوگواری برای میت لازم به یادآوری است که زن ان برای غیرشوهران خود ـ مانند: پدر، برادر، مادر و … تنها تا سه شبانه روز عزادار باشند؛ زیرا به خاطر حفظ سلامتی و پرداختن به مسئولیتهای خانوادگی بیش از آن جایز نیست، اما برای شوهر لازم است به مدت چهارماه و ده روز عزادار بماند؛ زیرا رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرمودهاند:
«برای زنی که به خداوند و روز قیامت ایمان دارد، جایز نیست بیش از سه روز برای فوت کسی سوگواری کند، به جز شوهر که به مدت چهارماه و ده روز لازم است سوگواری نماید». (متفق علیه)
همچنین در مورد کارهایی که زن شوهر مرده در آن مدت چهارماه و ده روز از آن پرهیز مینماید، ام عطیه روایت میفرماید که رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرموده است: «باید از کشیدن سرمه در چشم، پوشیدن لباس زرق و برقدار، استعمال بوی خوش ـ به جز به هنگام پاک شدن از عادت ماهیانه و تولد فرزند ـ باید پرهیز نمایند». (اخرجه مالک و مسلم و النسایی) لازم به تذکر است که زن سوگوار و در حال عدّه برای شوهر، از استعمال زینتآلات، استعمال بوی خوش، حنا، لباسهای رنگارنگ و بیرون رفتن غیرضروری مانند: شهادت در دادگاه یا معالجه بیماری، رفتن به دیدار اقوام، رفتن به قبرستان، خودداری کند. و در آخر کتاب آراء مذاهب در این مورد ذکر خواهد شد.
اما پوشیدن لباس سیاه لازم نیست و استحمام ایرادی ندارد. در آن مدت عدّه از منزل شوهر فوت شده باقی میماند و از رفت و آمد با بیگانگان پرهیز میکند و خواستگاری و ازدواج با او در آن مدت جایز نیست.
نقيب الله حميد