حكم طلاق معلق به شرط
طلاق كه در اسلام به عنوان يك راه حل نهايي معرفي شده است و يگانه ابزاري است براي پايان بخشيدن به ناهنجاري ها و نا به ساماني ها و منازعات مي مابين زن و شوهر كه هرازگاهي كانون گرم خانواده را به سردي مي كشاند و فضاي صميمي آن را پراز كدورت و نفرت و انزجار مي سازد، انواع مختلفي دارد آنچه ما در صدد بيان آن هستيم طلاق معلق است.
تعريف طلاق معلق: طلاق به لحاظ اشتمال آن بر تعليق و عدم آن به سه گونه تقسيم شده است:
الف: طلاق منجز و آني.
ب: طلاق مضاف و نسبت شده به چيزي.
ج: طلاق معلق و مشروط.
طلاق منجز و يا بدون شرط :
طلاقي است وقوع آن في الحال مورد نظر طلاق كننده است كما اينكه شخصي به همسر خود گفت تو طلاق هستي بدون آنكه آنرا به كاري مشروط سازد.
حكم آن وقوع طلاق في الحال است يعني اگر شوهر با چنين الفاظي زن خود را مورد خطاب قرار دهد دفعتاً طلاق واقع مي شود.
طلاق مضاف:
طلاق مضاف طلاقي است كه حصول و وقوع به آينده موكول شود و نسبت شده باشد، چنانچه شخصي به زن بگويد تو فردا يا اول فلان ماه و يا اول فلان سال طلاقي هستي.
حكم اين گونه طلاق:
وقوع طلاق در اولين جزء وقتي كه از جانب شوهر معين كرده است مي باشد.
طلاق معلق:
و آن طلاقي است كه وقوع آن به انجام كاري در آينده توسط ابزارهاي ادبي شرط(ان ، اذا، و متي و در فارسي اگر) مرتب گرديده باشد و يا به عبارت ديگر طلاق معلق طلاقي است مشروط به شرط، چنانچه مردي به خانمش بگويد: اگر در خانه فلان گام گذاشتي طلاق باشي اگر با فلاني حرف زدي تو طلاق باشي.
حكم طلاق معلق:
طلاق معلق و يا مشروط به اتفاق ائمه مذاهب چهارگانه اهل سنت و جماعت در حين موجوديت شرط و يا امريكه وقوع طلا ق به آن معلق گرديده است واقع مي شود، چه آن شرط كار شوهر باشد، چنانچه شوهر طلاق را به كار خود مشروط و معلق بگرداند و بگويد اگر فلان كار را كردم زنم طلاق باشد. به مجرد انجام كار مذكور از جانب شوهر زنش طلاق مي شود. و چه طلاق معلق به كار زن شده باشد، چنانچه گويد: اگر شوهر زنش را مورد خطاب قرار داده بگويد اگر فلان كار را كردي طلاق باشي .مأخذ: فقه اسلامي و ادلته، جلد 9 صفحه 6966 الي 6972 .
مولوی نبي الله حقجو
مولوي نبي الله حقجو