اندرز های سودمند برای جوانان (حسن البناء)
نوشته: شهید حسن البناء (رحمه الله)
ترجمه: عبدالخالق احسان.
بالای هر دعوتگر مسلمان لازم است كه مسئوليت هاى ذيل را انجام دهد:
1- روزانه بايد يك قسمت از قرآن را به تدبر و آهستگى تلاوت كند و سعى كند كه ماه يكبار قرآن كريم را ختم نمايد.
2- به تجويد، معانى و مفاهيم قرآن كريم خود را آشنا سازد – احاديث پيغمبر اكرم (ص)، اقوال سلف صالح و كارنامه هاى نيك مسلمانان گذشته را تا سرحد توان بخواند و براى آشنايى به احاديث و سيرت رسول اكرم (ص) سعى و مجاهدت بيشتر كند و كم از كم چهل حديث را ياد بكند و مسائل مهم را در عقايد، اصول و فقه بياموزد.
3- هر سال يكبار خود را معاينه عمومى كند و به علاج امراض خود بپردازد و در تقويت جسمى خويش سعى و مجاهدت نمايد و از هر آنچيزيكه باعث ضعف و ناتوانى بدن ميگردد پرهيز نمايد.
4- در نوشيدن چاى اسراف نكند و از كشيدن سگرت خود دارى كند.
5- به نظافت فوق العاده اهميت بدهد و خانه و بدن و خوردنى و نوشيدنى و جاى كار خود را نظيف و پاك نگهدارد، زيرا بنياد دين بروى نظافت استوار است.
6- هميشه راست بگويد و از دروغ گفتن بپرهيزد.
7- به عهد و پيمان خود وفا كند و تا آنجا كه قادر است از پيمان شكنى خود دارى نمايد.
8- شجاعت، حلم و بردبارى داشته باشد و بهترين شجاعت گفتن حق، نگهدارى اسرار و به سهو خود اعتراف كردن است، در وقت خشم و غضب عصبانى نشدن و تحمل كردن شجاعت است.
9- هميشه با وقار و جدى باشد، جدى بودن اين مفهوم را ندارد كه هميشه عبوس و پيشانى ترش نشسته و حتى از شيرين كلامى و شوخيهاى مباح و تبسم بپرهيزد.
10- با حيا و حساس باشد و در برابر نيكى و بدى بى تفاوت نبوده قدرت انفعال قوى داشته باشد يعنى با ديدن مظاهر مسرت انگيز خوشحال گردد و از ديدن زشتيها و بديها غمگين گردد، متواضع باشد به ذلت تن در ندهد، از چاپلوسى و تملق بپرهيزد.
11- عادل و منصف باشد در هر حال قضاوت سالم را رعايت كند در حاليكه از شخصى ناراض و خفه ميگردد، نبايد خوبى ها و نيكى ها او را يكسره فراموش كند، و خوشبينى و محبت به كسى باعث چشم پوشى از بديها او نگردد، پس هر گاه شخصى با او دشمن باشد درست نيست اعمال نيك اورا ناديده بگيرد و در مورد قضاوت غير عادلانه نموده و به علت دوستى حق را بپوشاند، حق اگر چه تلخ است ولى بايد آنرا اظهار كرد.
12- خوش خلق بايد بود، در خدمت اجتماعى سهيم گردد، لحظاتى را كه در خدمت مردم ميگذراند آنرا از سعادتمند ترين ساعات زندگى خويش حساب آرد و بيماران را عيادت كند و با نياز مندان و بيچارگان كمك كند، تكاليف ضعيفان را متحمل گردد و به داد مصيبت زده گان برسد و آنها را يارى كند، ولو از راه يك حرف خوش هم بوده باشد و زندگى خود را به نيكى و نيكو كارى سپرى نمايد.
13- رحم دل، دلسوز، شرافتمند و سخاوت پيشه باشد، در برابر انسان، و حيوانات دلسوز مهربان باشد، بردبار و از خود گذر باشد، با همه مردم سلوك نيك داشته باشد، آداب و اخلاق اجتماعى اسلام را رعايت كند، به خوردان ترحم و به بزرگان احترام داشته باشد، در مجالس و اجتماعات آداب مجلس را مراعات كند و از سخن چينى، غيبت، شور و غوغا بپرهيزد و در وقت داخل شدن به منزل كسى،ازصاحب خانه اجازه بخواهد.
14- خواندن و نوشتن را بياموزد، روزنامه ها و مجلات اسلامى را كه در يافت مينمايد بخواند و براى خود يك كتابخانهء داشته باشد، راجع به اوضاع و احوال مسلمانان اطلاعات بدست آرد، تا بدين وسيله صلاحيت وقدرت آنرا پيدا كند تا در موضوعات اسلامى از خود صاحب فكر و نظر گردد.
15- هر قدر ثروت مند هم بوده باشد باز هم به يك عمل اقتصادى دست زند، و يك مشغوليت آزاد را انتخاب كند، هر قدر سويهء علمى او بلند بوده باشد باز هم از آشنايى به كار هاى عملى غافل نماند.
16- در شغل و وظيفهء خويش سعى و مجاهدت نمايد، و كار هاى محولهء خويش را بسر رساند و در انجام آن مرتكب هيچ خيانتى نگردد و به وقت معين بالاى كار و وظيفهء خود حاضر شود.
17- حق خود را از ديگران بوجه احسن مطالبه كند، و حقوق ديگران را هم بدون معطلى و تاخير بپردازد.
18- از قمار به هر شكلى كه باشد خود را نگاه كند و از كسب مال حرام سخت بپرهيزد.
19- از سود خوارى پرهيز نمايد و همه معاملات و داد و ستد خود را به پاكيزگى انجام دهد.
20- از راه تقويه تصدى ها و موسسات و به كار انداختن منابع اقتصاد اسلامى به ثروت عمومى جهان اسلام كمك كند و بكوشد كه حتى يك پول هم بيجا مصرف نكند، كالا و ديگر سامان خود را از پيداوار دنياى اسلام تهيه كند.
21- بخاطر تقويهء دعوت اسلامی، يك قسمت از دارايى خود را تخصيص دهد، زكات خود را اداء نمايد و يك قسمت از دارايى خود را اگر اندك هم باشد بغرض كمك بمحرومان و مسكينان جدا كند.
22- يك حصهء از دارايى خويش را بصورت احتياطى براى حالات اضطرارى نگهدارى كند و در استعمال اشياء غير ضرورى و كماليات اسراف ننمايد.
23- اخلاق و آداب اسلامى را در همه مراسم زندگى خود عملى سازد و از عادات و مراسم غير اسلامى جداَ بپرهيزد.
24- با همه موسسات و جميعت ها، روز نامه ها و منابع ديگرى كه با مرام و مفكورهء اسلامى ضديت دارند مقاطعه كرده و همه ارتباط خود را به آنها قطع كند.
25- در همه امور خداوند را مراقب احوال خود بداند و آخرت را هميشه بياد آورد و از راه عقيده، ايمان راسخ و عبادات نفلى از قبيل نماز هاى در دل شب، در هر ماه چند روز را روزه گرفتن و اذكار و اوراد منقول خود را بخدا نزديك سازد.
26- وضوء خود را هميشه درست و مكمل نمايد و بكوشد كه دائم با وضوء باشد.
27- روزه را مكمل و با رعايت شرايط اداء نمايد، و دروقت قدرت وتوان به زيارت خانهء خدا مشرف شود.
28- نماز هاى خود را در وقت آن بجماعت اداء نمايد و در حاضر شدن به مسجد سعى كند.
29- هميشه بفكر جهاد و شهادت در راه خدا باشد و درين راه خود را آماده سازد.
30- توبهء خود را هميشه تجديد كند و از خداوند آمرزش و مغفرت بطلبد و از وقوع در گناه خود را نگهدارد و هر شب قبل ازينكه بخواب برود اعمال روزانهء خود را محاسبه كند _ اوقات خود را ضايع تير نكند – و هر لحظهء از زندگى خود را در انجام يك عمل نيك بسر رساند.
31- غرائز خود را در مسير سالم رهبرى كند، وشهوات خود را مهار نمايد.
32- از نوشيدن شراب و اشياء نيشه آور خود دارى نمايد.
33- از دوستان و ياران بد، خود را نگاه كند و از نزديكى بمواضع فساد و معصيت پرهيز نمايد.
34- از لهو لعب و تنبلى و خوشگزرانى بپرهيزد و با فساد مبارزه نمايد.
هر آنچه كه تقديم شد و در پنج چيز خلاصه ميشود:
– رضاى خداوند متعال هدف ما
– پيغمبر رهبر و پيشواى ما
– قرآن شريف قانون و شريعت ما
– جهاد راه ما
– شهادت در راه خدا از بلند ترين آرزوهاى ما است.