اشکال شفقت

(1) شفقت پیش نماز در مورد مقتدیان و دوری از آنچه که باعث مشقت ایشان می گردد:

از ابو هریره رضی الله عنه روایت است که فرمود: “هرگاه یکی از شما پیش نماز مردم قرار می گرفت خفیف بخواند، زیرا که درمیان آنها خرد سال و بزرگ سال و ضعیف و بیمار وجود می داشته باشد، وچون تنها می شد هر طور که می خواست نماز گزارد” .

(2) شفقت در حق فرزندان و عطوفت بر آنها و اندوهگین شدن از این که آسیبی برای شان برسد:

(الف) از عایشه رضی الله عنها روایت که گفت: شماری از بادیه نشینان عرب به نزد پیامبر خدا صلی الله علیه وسلم آمده پرسیدند: آیا کودکان تان را بوسه می کنید؟ فرمودند: بلی، گفتند: ولی ما، سوگند به خدا که چنین کاری را نمی کنیم، پیامیر صلی الله علیه وسلم فرمود: ” برایتان چه کرده می توانم که خداوند از قلبهای شما رحمت و مهربانی را ریشه کن کرده باشد!” .

(ب) از اسامه بن زید رضی الله عنهما روایت است که گفت: یکی از دختران پیامبر صلی الله علیه وسلم شخصی را به نزد آن حضرت فرستاد تا برایش اطلاع دهد که فرزندش وفات نموده است و از ایشان تقاضا کرده بود که به نزدش بیاید، پیامبر صلی الله علیه وسلم شخصی را نزدش فرستاد و برایش سلام فرستاد و گفت: برایش بگو: هرچه را که خداوند بخواهد می گیرد، وهرچه را که بخواهد می دهد، وهر شخصی در نزد الله اجل معینی دارد، باید شکیبایی کند و صوابش را از خداوند بخواهد. دخترش دو باره نفر فرستاد و آن حضرت را سوگند داد که به نزدش بیاید، آنحضرت اجابت کرد و از جای برخاست در حالی که سعد بن عباده، معاذبن جبل، ابی بن کعب، و زید بن ثابت وچند تن دیگر او را همراهی می کردند، زمانی که کودک را به نزد آن حضرت آورده بالا کردند، دید که روحش بیرون شده است، …

دیدم که چشمان آن حضرت اشکباران شد، سعد روی به رسول خدا کرده گفت: ای رسول خدا این چه کاری است؟ آن حضرت فرمود: ” این رحمتی است که خداوند در دل بندگان خویش به ودیعت گذاشته است، در حقیقت شامل رحمت خداوند کسانی می شوند که رحمت ومهربانی داشته باشند” .

(ج) از شداد بن الهام رضی الله عنه روایت است که گفت: در یکی از نماز های عشاء پیامبر صلی الله علیه وسلم به مسجد آمد در حالی که حسن یا حسین را با خود داشت، آنحضرت به نماز پیش شد و طفل را روی زمین گذاشت، سپس برای نماز تکبیر گفت و نماز گزارد، در جریان نماز خود سجده ای کرد که خیلی طولانی شد، من سرم را بلند کردم دیدم که کودک بر پشت آن حضرت سوار است، دو باره به سجده رفتم، هنگامی که رسول خدا صلی الله علیه وسلم از نماز خود فارغ گردید، مردم پرسیدند: ای رسول خدا! درجریان نماز یک سجده ات به اندازه ای طولانی بود که برای مان این گمان پیدا شد که حادثه ای رخ داد، یا برای تان وحی نازل می شود، آن حضرت فرمود: هیچ یک نبود. بلکه فرزندم بر بالای پشتم بالا شده بود نخواستم او را زود پایین کنم تا آنکه رضایتش حاصل آید” .

نگاه کنید پیامبر صلی الله علیه وسلم کودک را روی پشت مبارک خویش می گذارد در حالی که خود در سجده است و از سجده اش بر نمی خیزد تا آنکه کودک به رضایت و رغبت خودش پایین شود، واین کار را از روی رحمت ومهربانی انجام می دهد.

(3) شفقت در حق زنان:

حضرت اسماء بن ابی بکر رضی الله عنهما گفته است: ” وقتی که زبیر با من ازدواج نمود از مال دنیا هیچ چیزی نداشت، جز یک اسب، و یک شمشیر، من اسبش را علف می دادم، وخود خمیر می کردم و خود می پختم در حالی که پختن را خوب بلند نبودم، و گاهی هم بعض از زنان همسایه های انصاری ام برایم پخته می کردند، وآنها زنان خوبی بودند، ومن خسته ها را از زمین زبیر، که رسول خدا صلی الله علیه وسلم برایش داده بود، بر بالای سرم حمل می کردم درحالی که سه فرسخ از خانه فاصله داشت، یک روز آمدم در حالی که خسته ها روی سرم قرار داشت، در راه با رسول خدا صلی الله علیه وسلم رو به رو شدم که با تعداد از انصاریان قرار داشت، مرا به نزد خود خواست و گفت بر پشت من سوار شو، حیایم آمد که با مردان حرکت کنم و سوار نشدم…”
امام نووی در این باره می گوید: این حدیث نشان می دهد که پیامبر صلی الله علیه وسلم در حق مردان وزنان به طور یکسان رحمت و شفقت می ورزید.

برخی از نمونه های شفقت و رحمت:

 عیادت نمودن مریضان.
 با بیچارگان و محتاجان کمک و همکاری نمودن.
 خود داری نمودن از ضرر، آزار و اذیت دیگران.
 با دیگران در حل مشکلات و مصیبت ها همکاری نمودن.
 عفو و بخشش کسی که از ادای حقوق تو کوتاهی نماید.
 بالای پدر و مادر و اطفال خود دست ترحم کشیدن.
 با مسافران و محتاجان کمک نمودن.
 به آسیب دیدگان زلزله کمک و پناه دادن.
 برای پیدا نمودن گمشدۀ کسی همکاری نمودن. و چیز های مانند این…

Advertisement | Why Ads? | Advertise here

پوهنتون چینل

پوهنتون چینل درسره سبسکرایب او شریک کړئ

سبسکرایب Subscribe


Editorial Team

د واسع ویب د لیکوالۍ او خپرونکي ټیم لخوا. که مطالب مو خوښ شوي وي، له نورو سره یې هم شریکه کړئ. تاسو هم کولی شئ خپلې لیکنې د خپرولو لپاره موږ ته راولېږئ. #مننه_چې_یاستئ

خپل نظر مو دلته ولیکئ

wasiclinic.com
Back to top button
واسع ویب