مقدمه حرام، نيز حرام است؛ قاعده كلي در مورد حرام

قاعده: مقدمه حرام، نيز حرام است.

دکتور یوسف قرضاوی

یکی از قواعد کلی که اسلام وضع و تثبیت نموده است این است که هرگاه چیزی را حرام می کند، تمام چیزهایی را که منجر به وجود آمدن آن اند، حرام می گردد و نیز راه هایی را که به آن منتهی می شود، حرام و مسدود کرده است، مانند وقتی زنا را حرام کرده است، تمام موجبات آن را هم حرام نموده است، مثلاً خودنمایی زنان به شیوه جاهلیت، خلوت مردان با زنان بیگانه، اختلاط زنان و مردان بیگانه باهم، نمایان ساختن عورت و بدن و رقص و آوازمستهجن.
بنابراین، علمای اسلام این قاعده را وضع کرده اند: مقدمه حرام نیز حرام است.

اصل زیر که اسلام نیز آن را مورد تأیید خود قرار داده است با قاعده فوق وجود تشابهی دارد: گناهکار، تنها کسی نیست که شخصاًَ به انجام حرام اقدام کرده است، بلکه هر کسی به هر وسیله ای خواه مادی یا تبلیغاتی آن شخص را یاری داده باشد او هم به اندازه همکاریش گناهکاراست، مثلاًً در مسأله شراب، رسول الله صلی الله علیه وسلم شراب خوار، تهیه کننده شراب، ساقی و شراب آور، کسی که به دستور او شراب را می آورند و کسی که از پول شراب استفاده می نماید را جملگی لعنت نموده است… یا اینکه در مسأله ربا، ربا خوار، ربادهنده، نویسنده و شاهد آن را لعن و نفرین می نماید.
پس هرچیزی که انسان را به حرام بکشاند، حرام است و هر کسی که با هر وسیله ای شخص گناهکاری را یاری دهد، در گناه او شریک است.

Atomic Habits
د نصاب کتابونه

Editorial Team

د واسع ویب د لیکوالۍ او خپرونکي ټیم لخوا. که مطالب مو خوښ شوي وي، له نورو سره یې هم شریکه کړئ. تاسو هم کولی شئ خپلې لیکنې د خپرولو لپاره موږ ته راولېږئ. #مننه_چې_یاستئ

خپل نظر مو دلته ولیکئ

Atomic Habits
Back to top button
واسع ویب