آیا خلوت نمودن با زنان بیگانه جایز است؟
از چیزهایی که دین مقدس اسلام آن را تحریم نموده است همانا خلوت نمودن و تنها شدن مرد بازن بیگانه است و یا برعکس آن. و آن زن غیر از همسران و غیر از زنانی باشد که ازدواج آنها به طور همیشه بر شخص حرام می باشد، مانند مادر، مادرکلان، خاله، عمه و غیره. این تحریم به خاطر عدم اعتماد به آن دو یا یک از آنها نیست بلکه به خاطر حفاظت شان از وساوس سوء شیطانی است که در نهاد هر انسان اعم از مرد وزن تعبیه شده است. این است بعضی از احادیثی که از رسول الله صلی الله علیه وسلم در این زمینه روایت شده است:
عن عامربن ربیعة قال قال رسول الله صلی الله علیه وسلم من کان یؤمن بالله و الیوم الاخر فلایخلون بامرأة لیس معها محرم منها فان ثالثها الشیطان. (مسند امام احمدبن حنبل)
یعنی از عامرفرزند ربیعه رضی الله عنه روایت شده که گفت: آنحضرت فرمودند: کسی که به خدا و روز آخرت ایمان دارد با زنی که محرمش با وی نیست خلوت نکند (تنها دراتاق ننشیند) بی گمان (در همچو حالت) سوم آن دو شیطان می باشد.
وعن ابنِ عباسٍ رضي اللَّه عنهما أنه سمع النبي صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم يقول: « لا يخلُونَّ رَجُلٌ بامْرأةٍ إِلا ومَعَهَا ذُو محْرم، ولا تُسَافِرُ المرْأَةُ إِلاَّ معَ ذِي محْرمٍ » فقال لَهُ رَجُل: يا رسولَ اللَّهِ إنَّ امْرأتي خَرجتْ حاجَّة، وإِنِّي اكْتُتِبْتُ في غَزْوةِ كَذَا وكَذَا؟ قال: «انْطلِـقْ فَحُجَّ مع امْرأَتِكَ » متفقٌ عليه.
از ابن عباس رضی الله عنهما روايت می کند که: وی از رسول الله صلی الله عليه وسلم شنيد که می فرمود: هيچ مردی يا زنی خلوت نکند، مگر اينکه با وی محرمی باشد – و زن سفر نکند، مگر همراه کسيکه محرمش است – سپس مردی گفت: يا رسول الله صلی الله عليه وسلم زنم بقصد حج بيرون آمده و نام من در زمرهء کسانی نوشته شده که به غزوهء فلان و فلان می روند. فرمود: برو با زنت حج کن
عن ابن عباس رضی الله عنهما ان رسول الله قال: لایخلون احدکم بامرأة الا مع ذی محرم. (صحیح البخاری)
یعنی از عبدالله فرزند عباس رضی الله عنهما روایت شده که وی از آن حضرت صلی الله علیه وسلم روایت می کند که می فرمایند: هیچ مردی با زنی خلوت نکند مگر با حضور محرم وی.
و در مورد خلوت کردن زن با اقارب شوهرش در حدیثی چنین آمده است: عن عقبة بن عامر رضی الله عنه ان رسول الله قال: ایاکم والدخول علی النساء، فقال رجل من الانصار یا رسول الله أرأیت الحمو؟ قال الحمو الموت. (صحیح البخاری)
یعنی از عقبه فرزند عامر رضی الله عنه روایت شده که گفت: آن حضرت صلی الله علیه وسلم فرمودند: از داخل شدن به نزد زنان اجتناب نمایید، مردی از انصار گفت: ای رسول الله در مورد حمو(اقارب شوهر زن) چه می گویید؟ رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: (خلوت با) اقارب شوهر مرگ است.
از این حدیث مبارک ممنوعیت و عدم جواز خلوت و یا تنها شدن با زن نامحرم در اتاق و دفتر و حتا خلوت زن با اقارب شوهرش مانند: برادر شوهر، کاکای شوهر، پسرشوهرش از زن دیگرش، پسرکاکای شوهر، پسرخاله و عمه و مامای شوهرش ثابت می گردد.
زیرا در عقب چنین حالات فتنه طلاق و جدایی خفته است و ممکن است کانونهای گرم خانواده در اثر همچو سهل انگاریها و غفلتها از هم بپاشد. و اسلام که دین حکمت است برای جلوگیری از چنین پیامدهای زشت و عواقب خطیر به مسلمانان دستور داده است تا از خلوت و تنها شدن با زنان بیگانه اجتناب نمایند و همچنان نباید که با اقارب شوهرخود، چون پسرکاکا، پسرماما، پسرخاله و پسرعمه شوهرش در یک اتاق تنها شود که این امر بی گمان پیشزمینه برای بروز فساد و فحشا قرار می گیرد.
منبع:
1- منهیات در اسلام
2- ریاض الصالحین
تهیه: حمید