۲۰ نكته مهم براى امتحان

نوشته: محمد صالح منجد
ترجمه: نثار احمد اسلام مل.

انسان مسلمان وقتی که با کدام مشکلی در این جهان روبرو میشود به الله تعالی اعتماد میکند، و از راهای بهتر که اسلام برایش تجویز کرده است براى بيرون رفت استفاده میکند. حضرت محمد (ص) میفرماید: ” مؤمن قوی از مؤمن ضعیف نزد خدا بهتر و محبوب‌تر است، ولی در هریک خیر و برکتی متفاوت وجود دارد، و تو ای مسلمان نسبت بدآنچه نفعت را دربر دارد حریص باش، و بر خدا توکل نما، عجز و ناتوانی بخود راه مده و چنانچه چیزی ناپسند بایت پیش آمد مگو: اگر چنان می‌کردم چنان می‌شد، بلکه بگو: تقدیر خداوند چنین بود و خدا هرکاری خواسته باشد انجام می‌دهد، زیرا لفظ «اگر» وسوسه‌های شیطانی را گسترش می‌دهد ” (صحیح مسلم، حدیث شماره 2664)

در ذيل نكات بيست گانه را ذكر مى نماييم كه در امتحان با شما كمك مى نمايد.
1.    رجوع کردن به الله تعالى به واسطه دعا: مثلاً گفتن ” ربی شرح لی صدری و يسر لي امري و احلل عقدة من لساني يفقهوا قولي”
ترجمه: “ای الله سینه مرا فراخ كن و كارهايم را آسان كن، و گره را از زبان دور كن تا آنان سخن مرا بدانند.”
2.    زود خواب شدن و سر وقت رفتن به صحنه امتحان.
3.    آماده ساختن همه چیزهای مورد ضرورت مانند قلم، خط کش، آشیای ترسیم، ماشین حساب، ساعت و چیزهای دیگری ضروری، این کار بخاطر باید انجام شود تا ذهن به آرامی به سوالات پاسخ داده بتواند.
4.    قبل ازينكه از خانه خارج شويد اجازه و دعای والدین تان را بدست بياوريد تا سوالات  را به خوبي حل نماييد.
5.    بعد از ترک خانه خواندن دعاى ذیل را فراموش نكنيد: “بسم الله، توکلت علی الله، و لاحول ولا قوة الی با الله.
6.    قبل از اینکه شروع کیند اول “بسم الله” بخوانید، بخاطر که ذكر نام الله در هر کار روا ضروری میباشد، ذکر نام الله در حقیقت مرحمت را همراه دارد و خواستن کمک از الله تعالی یکی از اسباب نیرومندی است.
7.    قبل از شروع امتحان، براى همصنفان تان تشویش ايجاد نكنيد، بخاطريکه تشویش در حقیقت مریضی بزرگی است. بلکه بجای تشویش باید برای همصنفان خود خوشبینی را تلقین کنید همان طوری که در اسلام توصیه شده است. حضرت محمد (ص) وقتی که نام “سهیل” را شنید گفت: ” کارها بالای شما آسان گردانیده شده است.” آن حضرت (ص) بسیار خوش داشت که قبل از برآمدن از خانه برای هر کاری نام رشید را بشنود. پس همیشه خوشبین باشید که انشاء الله شما و برادران (همصنفان) تان امتحان را بخوبی سپری میکنید.
8.    ذکر اسم الله تشویش را از ذهن ما دور میکند. در صورتیکه کدام چیزی به شما مشکل باشد پس به الله تعالی رجوع کنید، خاص برای الله تعالی دعا کنید که مشکل شما را رفع کند.
9.    اگر میتوانید، جایی مناسب را برای نشستن در جریان امتحان پیدا کنید. کمر تان باید راست باشد و به طریقه درست صحی برای گذراندن امتحان بنشینید.
10.    اولاً سوالات را دقيقا بررسی کنید. مطالعات نشان میدهد که ما باید 10 فیصد وقت امتحان خود را صرف خواندن درست سوالات، یاداشت کردن کلمات مهم در سوالات و تقسیم کردن وقت بین سوالات بگذرانید.
11.    تصمیم بگیرید که اولاً سوالات آسان را جواب دهید بعداً به حل سوالات مشکل بپردازید، در حالی که شما سوالات را میخوانید، نکات مهم را یاداشت کنید تا در جوابات خود از آنها استفاده کنید
12.      سوالات را نظر به اهميت آنها جواب دهید (مثلاً سوال که یک نمره دارد وقت زیاد خود را صرف آن نکنید). طوری که قبلاً یادآوری شد، اولاً سوالات را حل نماييد که آسان است. بعداً به سوالات شروع کنید که نمرات زیاد دارد. در مورد سوالاتيکه نمیدانید، و يا آنهاى را وقت زیاد را ضایع میکند و یا هم نمرات زیادی ندارد در اخير تصمیم بگیرید.
13.    به این گفته حضرت محمد (ص) توجه کنید که میفرماید: ” تأمل از طرف الله تعالی است و عجله از شیطان.” (صحیح الجامی حدیث 3011)
14.    زمانی که سوالات چند جوابه را حل میکنید، خوب دقت کنید و جواب درست را انتخاب کنید. اگر مطمئن باشید که جواب درست را انتخاب کرده اید در اینصورت باید از وسوسه شیطان خود را نجات دهید. اگر شما مطمئن نیستید، پس از بین بردن نظریه های غلط را شروع کنید بعداً کدام جواب که بنظرتان درست تر میرسد آن را انتخاب کنید. اگر جوابی را انتخاب کردید پس در صورت که کاملاً مطمئن نباشید که این سوال غلط است آن را چلیپا نزنید. تحقیقات نشان میدهد که جواب درست همان است که شاگرد اولین بار درباره آن فکر میکند.
15.    در جوابات تحریری، اولاً افکار خود را جمع کنید بعداً به جواب دادن شروع کنید. اولاً خلاصه نظریات را بنویسید، بعداً نظریات تان را شماره بندی کنید، به ترتیبی که میخواهید آن را ارایه کنید.
16.    موضوعات مهم جواب تان را در ابتدا بنویسید، بخاطر که همین موضوع برای گیرنده امتحان مهم است که آیا شما مطلب را در ابتدا نوشته کرده اید یا خیر، اکثراً گیرنده امتحان به خطوط اول جواب تان نظر اندازی میکند نه خطوط بین و یا آخر خصوصاً اگر وی در عجله باشد.
17.    10 فیصد وقت خود را در بررسی جوابات تان اختصاص دهید. همیشه وقت خود را در بررسی کردن جوابات تان اختصاص دهید، خصوصاً در مسایل ریاضیکی بسیار متوجه باشید. سوالات را که جواب داده میتوانید آن را عاجل جواب دهید و سستی نکنید، تشویش نکنید که دیگران ورقه امتحان را زودتر حل کردند، آنها شاید کسانی باشند که به حل کردن سوالات زودتر شروع کرده باشند.
18.    اگر بعد از امتحان متوجه شدید که جوابات را غلط نوشته کرده بودید، در اینصورت از این پند بگیرید و در آینده آمادگی بیشتر داشته باشید و در جواب نوشتن از عجله کار نگیرید. رضا و فرمان خداوند را قبول کن و خود را مایوس و افسرده نسازید. حدیثی که محمد (ص) گفته است آن را به یاد بیاورید که میفرماید: ” چنانچه چیزی ناپسند بایت پیش آمد مگو: اگر چنان می‌کردم چنان می‌شد، بلکه بگو: تقدیر خداوند چنین بود و خدا هرکاری خواسته باشد انجام می‌دهد، زیرا لفظ «اگر» وسوسه‌های شیطانی را گسترش می‌دهد” (صحیح المسلم)
19.    به خاطر داشته باشید که نقل کردن حرام است، مهم نیست اگر شما ریاضی امتحان میدهید و یا هم امتحان زبان دارید از نقل باید پرهیز کنید. حضرت محمد (ص) میفرماید” : هرکسی که خیانت میکند از ما نیست.” نقل در حقیقت یک کار خلاف و و حرام برای گرفتن یک درجه و یا یک سند میباشد. در حالی که شما حق انجام چنین کاری را ندارید. علما به این نظر هستند که نقل گرفتن و یا نقل دادن به کسی همکاری کردن در انجام یک گناه است. پس کار خود را بدون حرام انجام بدهید تا باشد که الله تعالی از بخشش و سخاوت خود شما را مرحمت کند. هرکسی که شما را به عمل حرامی دعوت میکند شما از آن انکار کنید. هرکسی که به رضای الله تعالی به شما چیزی میدهد، الله تعالی بدون شک به او پاداش بیشتر و بهتر نصیب میگرداند. شما باید از اعمال خراب و شیطانی گریزان باشید و هرگونه عمل خلاف را که در جریان امتحان مشاهده میکنید عاجل در جریان امتحان و یا بعد از آن به مسوولین احوال دهید. این کار تهمت و یا شیطانی کردن نیست بلکه جلوگیری از عمل شر میباشد که در اصل بالای ما فرض است تا از عمل شر جلوگیری نماییم. کسانی که سوالات را خرید و فروش و یا نوت های را برای نقل آماده میکنند به آنها نصیحت کنید. به آنها بگوئید که از الله تعالی بترسند، درباره کاری که انجام میدهند و پولی که از آن بدست می آورند. به آنها بگوئید که وقت که آنها در آماده کردن نقل حرام مصرف میکنند، اگر آن وقت خود را درس بخوانند یا با یکدیگر در درس ها کمک کنند خوبتر و بهتر خواهد بود و الله تعالی نیز از ما راضی خواهد بود.
20.    به یاد داشته باشید که به روز قیامت چه آماده کرده اید، سوالات که در قبر از شما پرسیده میشود، و چطور میتوانیم در روز قیامت خود را نجات دهیم.
فمن زحزح عن النار و ادخل الجنة فقد فاز
هر که خود را از آتش جهنم نجات دهد و به سوی بشهت روانه شود بیشک کامیاب شد.
حالا از بارگاه الله تعالی خواهانیم که همه ما را در جمله کسانی قرار دهد که در هردو دنیا کامیاب و رستگار هستند بخاطر که الله تعالی شنوا و دانا است.

واسع ویب wasiweb wasiweb.com

Editorial Team

د واسع ویب د لیکوالۍ او خپرونکي ټیم لخوا. که مطالب مو خوښ شوي وي، له نورو سره یې هم شریکه کړئ. تاسو هم کولی شئ خپلې لیکنې د خپرولو لپاره موږ ته راولېږئ. #مننه_چې_یاستئ

خپل نظر مو دلته ولیکئ

Atomic Habits
Back to top button
واسع ویب