نسل الگو را بشناسید (صحابه کرام)
اسلام اولين و آخرين رسالت، كامل ترين و شامل ترين برنامه ی الهی براي انسانيت و حتي براي تمام مخلوقات عالم هستي و يگانه منهج و روش همه جانبه ي مورد رضايت پرورگار عالميان است، پروردگاری که انسان را آفریده و از فطرتش آگاهی کامل دارد.
روش ها و برنامه های دیگر به دلیل این که بر خلاف فطرت انسان اند، سبب خسران و زيان انسان می گردند، چنانچه اللهجل جلاله مي فرمايد:
(وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الإِسْلامِ دِيناً فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الآخِرَةِ مِنْ الْخَاسِرِينَ) (آل عمران/85)
»هركس ديني جز اسلام برگزيند هرگز از او قبول نمي شود و او در آخرت از جمله ی زيان كاران است«.
الله جل جلاله از روی مهربانی و رحمت بیکران بر بنده گانش منت نهاد و ایشان را با این برنامه ی سعادت بخش آشنا ساخت تا هدایت شوند، انبياء عليهم السلام را مبعوث کرد و بر ایشان رسالت خویش را وحي فرمود تا انسان ها را به دستورالعمل زنده گی پاکیزه ی ایمانی رهنمایی کنند. انبياء عليهم السلام هم به اساس همان منهج و دستورالعمل به صورت جدي و شايسته جهت تربيت و رهنمايي انسانيت تمام سعي و كوشش خود را به خرج دادند، خاتم پیامبران محمد مصطفی صلی الله عليه وسلم شب و روز با مجاهدت های فراوان در مدت 23 سال توانستند كه دین الهی را به صورت زنده و پويا در زمين اقامه کنند و چنان انسان-هايی با ایمان به جامعه ی بشري تقديم نمایند كه به تعبير بعضي از علما، قرآن هاي متحرك بودند كه تا آخرين لحظه ي زنده گي خود جان و مال شان را در برابر پروردگار جهانیان بر طبق اخلاص گذاشتند در زمين به نورافكني و اصلاح گري پرداختند و تمام هم و غم شان اجراي دساتير انسان ساز اسلام و پخش و نشر برنامه ي كامل آن در روی زمین بود.
طوري كه محمد قطب (حفظه الله) دعوتگر معاصر مسلمان در كتاب »كيف ندعو الي الاسلام« مي گويد: »ما به توقف طولاني جهت تعامل در نشأت نسل اول احتياج داريم چرا كه در آن براي كسي كه بخواهد دعوت كند و با اين دين در عالم واقعيت حركت داشته باشد توشه ي كاملي وجود دارد در حقيقت آن نسل اول تحت نظارت الله متعال ساخته شدند. چنان كه اللهجل جلاله خطاب به موسي عليه السلام مي فرمايد:
(ولتصنع علي عيني) (طه/39)
»تا اين كه تحت نظارت رعايت من چنان كه بايد پرورش يابي«
صحابه(رضی الله عنهم اجمعین) زير دست بزرگ ترين مربي تاريخ بشريت پرورش يافتند؛ بنا برين در كل تاريخ بشر نسلي بي-نظير بودند. روش تربیتی که در آن صحابه رضي الله عنهم پرورش یافتند، سرمشق تمام معلمان و مربیان مسلمان و حتی محققان غربی گردیده است.
اراده ي الله تعالي بر اين بود كه کار اين دين بر اساس سنت هاي جاري و نه سنت هاي خارق العاده و معجزه آسا به انجام رسد، تا برای نسل های بعدی الگوی عملی باشد و کسی را عذر نشستن از کار دعوت نباشد، زیرا اگر اسلام با امور خارق العاده پیروز می شد و بعد از پیامبر اکرم صلی الله عليه وسلم امور خارق العاده هم پایان می یافت، ادامه ی راه پیامبر صلی الله عليه وسلم و صحابه رضي الله عنهم مشکل می شد.
بي گمان نسلي مانند نسل صحابه رضي الله عنهم تا قيامت تكرار نمي شود. هر چند هيچ نسلي خالي از افرادی در آن سطح رفيع نيست؛ اما نقطه ي اقتدا به آن نسل بي مانند باقي ماند.
چنین افراد عالی مرتبه یی پایگـاه دعوت به اســلام را تشکیل می دهند، زیرا توان عملی ساختن صادقانه ی اسلام را خواهند داشت و دعوت به این آیین حنیف را به دوش خواهند کشید.
احمد ضیاء منیب