ساز و سرود از دیدگاه اسلام

گوش دادن به موسیقی و اواز خوانی یک کار نا پسند و حرام بوده و مانع اساسی نماز و ذکر خداوند جل جلاله پنداشته شده است و اکثر اهل علم این آیه قرآن را ( و من الناس من یشتری لهو الحدیث) به آواز خوانی و سرود تفسیر نموده اند ، ترجمه ( و از مردمان کسی است که میخرند سخنان بیهوده را) سوره لقمان ایه 6.

و حضرت عبدالله بن مسعود رضی الله عنه قسم یاد کرده اند که مطلب از لهو الحدیث در ایه فوق همان غنا و اواز خوانی است.

و اگر همرای آواز خوانی اله موسیقی مانند رباب ، تاروکمان و طبل باشد تحریم آن نیز شدید می باشد پس بر شخص مسلمان لازم است که از استماع آن اجتناب ورزد، و این فرموده پیامبر خدا صلی الله علیه وسلم صحت دارد که : لیکونن من امتی اقوام یستحلو الحر والحریر والخمر و المازف) یعنی بدرستی میباشد از امت من اقوامیکه زنا ، ابریشم ، شراب و موسیقی را حلال می پندارد.

و در حدیث دیگری پیام آور بزرگ اسلام صلی الله علیه وسلم ساز و سرود را عامل بزرگ شقاق قلبی تلقی می کند طوریکه می فرماید (الغناء ینبت النفاق فی القلب کما ینبت الماء الزرع) ترجمه : (ساز و سرود نفاق را در دل می رویاند چنانکه آب کشت را می رویاند).

پس بر مسلمانان است که در عوض شنیدن موسیقی به تلاوت قرآنکریم که سبب اطمینان واقعی قلبها است و برنامه های اسلامی که انسان را از شنیدن ساز و سرود مستغنی میسازد بپردازند اگر در عروسی و دیگر محافل خوشی دختران و یا پسران کوچک اشعاری بخوانند که چیزی مخالف شریعت در آن نباشد جائز است و در مورد اعلان نکاح بوسیله دف کدام ممانعت شرعی و جود ندارد ولی اعلان  کردن نکاح بوسیله زنان به آواز بلند و آواز خوانی زنان هرزه و فاحشه بصورت قطعی حرام و ناجائز است زیرا این عملکرد فتنه بزرگ و عواقب وخیم را در بر خواهد داشت و از طرف دیگر سبب اذیت و آزار مسلمانان نیز می گردد و همچنان در نواختن دف در شب عروسی وقت زیادی را نباید در بر گرفت و مجلس را به طوالت کشانید بلکه وقت کمی که در آن اعلان نکاح صورت بگیرد کافی میباشد زیرا طول کشیدن مجلس مفضی به ضائع شدن نماز گردیده و این از جمله محرمات و اعمال منافقین محبوب گردیده است .

و اینک اقوال علمای سلف صالح را در مورد تحریم ساز و سرود تذکر می دهیم:

حضرت ابوبکر صدیق رضی الله علیه فرموده است : آواز و موسیقی مزما (نای) شیطان است امام مالک بن انس رضی الله عنه گفته است : در نزد ما فاسقان آواز خوانی می کنند ، علمای مذهب امام شافعی علیه الرحمه ساز و سرود را به باطل و محال تشبیه می دهند ، امام احمد بن حنبل رضی الله عنه فرموده است : اواز خوانی سبب نفاق قلب است اصحاب امام ابوحنیفه رحمه الله گفته اند : گوش فرادادن به ساز و سرود فسق است ، عمر بن عبدالعزیز فرموده است : ابتدای آواز خوانی از شیطان و عاقبت آن غضب خداوند جل جلاله می باشد .

امام قرطبی علیه الرحمه گفته است که : آواز خوانی به کتاب و سنت ممنوع است امام صلاح علیه الرحمه فرموده است : در باره حرمت اواز خوانی با اله موسیقی علمای اسلامی اجماع دارند.

این بود حکم شرعی موسیقی در روشنایی آیه قرآنکریِم ، احادیث نبوی و اقوال علمای اسلامی در آخر از ذات کبریا استعدا می کنم که ما را به راه مستقیم هدایت فرماید و مارا در تعمیل اوامر خویش و امتناع مناهی خویش توفیق بخشد.

انه هو السمیع البصیر

د نصاب کتابونه

Editorial Team

د واسع ویب د لیکوالۍ او خپرونکي ټیم لخوا. که مطالب مو خوښ شوي وي، له نورو سره یې هم شریکه کړئ. تاسو هم کولی شئ خپلې لیکنې د خپرولو لپاره موږ ته راولېږئ. #مننه_چې_یاستئ

خپل نظر مو دلته ولیکئ

د ښوونکي لارښود کتابونه
Back to top button
واسع ویب