با هزاره‌های افغانستان آشنا شوید

هزاره‌های افغانستان یکی از اقوام بزرگ در این کشور هستند که پس از پشتون‌ها و تاجیک‌ها سومین قوم بزرگ خوانده شده‌اند.

آمار دقیقی از اقوام افغانستان در دست نیست اما بر اساس برخی منابع در افغانستان هزاره‌ها سومین گروه قومی عمده را تشکیل می‌دهند و همچنان ازبیک‌ها سومین قوم بزرگ در این کشور گفته شده است.

اقلیت هزاره‌‌های افغانستان در پاکستان و در ایران نیز زندگی می‌کنند. در بین افغان‌های که در ایران زندگی می‌کنند اکثریت آنان از قوم هزاره هستند.

خبرنگار العربیه در دبی در ادامه معرفی اقوام افغانستان نوشت، در یکی از کتاب‌ها در مورد هزاره‌های افغانستان چنین خواندم: «هزاره‌ها مردم دلیر و زبردست و در واقع مردم آرام هستند، هزاره‌ها مردم خون گرم و صلح دوستی هستند و برای ترقی و پیشرفت تلاش زیادی می‌کنند».

هزاره‌ها که به زبان دری اما به لهجه «هزارگی» صحبت می‌کنند، عمدتاً شیعه مذهب و عده‌ای کم‌شان سنی مذهب هستند.

گفته شده، هزاره‌های سنی مذهب عمدتاً در ولایات مختلفی نظیر بادغیس، غور، کندز، پنجشیر و بامیان سکونت دارند.

یک سایت به اسم «کابل پرس» در مورد قوم هزاره نوشته است: «اقوام هزاره یکی از گروپ‌های قومی و انتیکی درافغانستان اند که در برخی از اسناد از سوی مورخین و محققین وجه تسمه‌ی هزاره را ، به نام خزاره، یا خزر یاد نموده که شاید با دریای خزر نیز بی‌ربط نباشد و همچنین هزاره‌ها به این جهت به این نام مسمی شده‌اند که وجه تسمیه هزاره بخاطر داشتن هزار نهر، هزار رود، هزار دره و هزار کوه مرتفع نیز بکار رفته‌اند و می‌گویند که از هزاره جات هزار چشمه‌ی خوشگوار بیرون می‌آید وبعد از اسلام به جای آنها هزار مسجد و هزار منبر ساخته شده است».

این سایت نوشته است، با توجه به سکه‌های پیدا شده ، نقاسی‌های روی دیوارهای معبد و اطراف تندیس‌های بودا در بامیان، نقاشی‌های به جا مانده از زمان آخرین شاهان کوشانی و شکل فیزیکی تندیس‌ها در بامیان می‌توان چنین نتیجه گرفت که ساکنان این منطقه تا حدود ۲۴۰۰ سال پیش دارای همان ترکیب فیزیکی چهره و صورت بوده اند که هزاره‌های امروز دارند.

چهره مغولی قوم هزاره را می‌توان مدت‌ها پیش از حمله چنگیز خان و امیر تیمور که ظهور آنها در صحنه تاریخی نسبتا جدید است جستجو کرد.

[irp][irp][irp]

د ښوونکي لارښود کتابونه
د ښوونکي لارښود کتابونه

Editorial Team

د واسع ویب د لیکوالۍ او خپرونکي ټیم لخوا. که مطالب مو خوښ شوي وي، له نورو سره یې هم شریکه کړئ. تاسو هم کولی شئ خپلې لیکنې د خپرولو لپاره موږ ته راولېږئ. #مننه_چې_یاستئ

خپل نظر مو دلته ولیکئ

د ښوونکي لارښود کتابونه
Atomic Habits
Back to top button
واسع ویب