ایا توبه قبول میشود؟

میخواهم چند سوال مطرح کنم. من به یک جای مسافر شدم، و تقریبا یک شبانه روز سفر کردم، البته در ماه مبارک رمضان وقتی رسیدم تقریبا ۲۵ روزه را بدبختانه خوردم، و باید بگویم که بسیار گرمی بود، و همچنان یک عمل زشت که زنا بود هم از پيشم انجام شد، و مدت برایم معلوم نبود که در چقدر وقت کارم تکمیل میشود تقریبا ۲۹ روز گذشت، البته پیش هم بدبختانه چند روزه را خورده بودم، اګر من توبه کنم بخشش میشود از طرف خداوند؟ به امید رهنمود های شما.

 

جواب:

السلام علیکم ورحمة الله وبرکاته

برادر عزیز! همه گناهان را الله جل جلاله می بخشد، و یگانه برای این بخشش راه توبه، و زیاد کردن نیکی ها است، پس شما باید به الله توبه کنید،زیرا دروازه‌ توبه به روی هر توبه کاری باز است و الله تعالی توبه کننده گان را دوست داشته و همه‌ گناه‌ هایشان را می‌ بخشد، همچنان لازم است تا قضایی روزه های افطار شده را بجا آورید. الله تعالی فرموده است:

[قُلْ یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَی أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُالذُّنُوبَ جَمِیعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ] [زمر:53] (ای محمد) بگو: ای بندگانم، ای آنانی ‌که در معصیت زیاده روی کرده‌اید از لطف و مرحمت الله مأیوس و نا امید نگردید. قطعاًَ الله تعالی همه گناهان را می‌آمرزد، چرا که او بسیار آمرزگار و مهربان است». تو ای جوان هر وقت از این عمل زشت توبه کنی الله تعالی بدی هایت را به نیکی تبدیل می‌کند. (وَالَّذِینَ لا یَدْعُونَ مَعَ اللَّهِ إِلَهًا آخَرَ وَلا یَقْتُلُونَ النَّفْسَ الَّتِی حَرَّمَ اللَّهُ إِلا بِالْحَقِّ وَلا یَزْنُونَ وَمَنْ یَفْعَلْ ذَلِکَ یَلْقَ أَثَامًا (68)یُضَاعَفْ لَهُ الْعَذَابُ یَوْمَ الْقِیَامَةِ وَیَخْلُدْ فِیهِ مُهَانًا (69)إِلا مَنْ تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ عَمَلا صَالِحًا فَأُولَئِکَ یُبَدِّلُ اللَّهُ سَیِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ وَکَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِیمًا (70)وَمَنْ تَابَ وَعَمِلَ صَالِحًا فَإِنَّهُ یَتُوبُ إِلَی اللَّهِ مَتَابًا) [فرقان:68-71] و بنده گان خوب رحمان کسانی‌اند که معبود دیگری را به عبادت فرا نمی‌خوانند و پرستش نمی‌کنند و انسانی را که الله خونش را حرام کرده به قتل نمی‌ رسانند مگر به حق و زنا نمی‌ کنند. چرا که هر کس از این (کارهای ناشایست) انجام دهد کیفر آن را می‌بیند و عذاب او در قیامت مضاعف می‌گردد و خوار و ذلیل، جاودانه در عذاب می‌ماند. مگر کسی که توبه کند و ایمان آورد و عمل نیکو انجام دهد که لله تعالی(گناهان چنین کسی را می‌ بخشد) و بدی‌های گذشته او را به خوبی‌ها و نیکی‌ها تبدیل می‌کند و الله تعالی آمرزنده و مهربان است. کسی که توبه کند و کار شایسته انجام دهد کاملاً بسوی الله باز می‌ گردد.

توبه پنج شرط دارد:

شرط اول توبه :

توبه باید خالصانه برای الله تعالی باشد و نباید از روی ترس از مخلوق انجام بگیرد، زیرا اعمالی که برای تقرب به الله است در صورتی‌که غیر خالصانه انجام داده شوند باطل و بیهوده می‌ گردند. الله تعالی- در حدیث قدسی- فرموده است: « أَنَا أَغْنَی الشُّرَکَاءِ عَنْ الشِّرْکِ؛ مَنْ عَمِلَ عَمَلًا أَشْرَکَ فِیهِ أَحَداً غَیْرِی تَرَکْتُهُ وَشِرْکَهُ» مسلم (2985) «من از شریک بی‌نیازم، هر کس عملی انجام دهد و در آن دیگری را با من شریک سازد او و شرکش را رها می‌سازم- مرا با او کاری نیست)

شرط دوم:

توبه‌کار از گناهی که مرتکب شده باید پشیمان شده و خود را گناهکار و محتاج مغفرت و آمرزش الله تعالی بداند.

شرط سوم:

ریشه‌ گناهی را که انجام داده از بیخ کنده و از تکرار آن بطور کلی بی‌خیال شود، زیرا توبه، توأم با اصرار گناه پذیرفته نمی‌شود و چنان‌چه شخص توبه کننده بگوید من توبه کرده‌ام ولی باز هم به گناه ادامه دهد در حقیقت به استهزا و تمسخر پروردگار پرداخته است. مثال او مثال شخصی است که به انسان دیگری بی‌حرمتی کرده و به او قول بدهد که بعد از این حرمتش را نگه می‌دارد و در عین حالی که به او تعهد می‌دهد نسبت به او بی‌ادبی بکند؛ آیا این همان استهزا و مسخره کردن نیست؟! الله تعالی بالاتر و بزرگتر از آن است که به او بگویی: الهی! از معصیت تو، توبه کرده ام و باز بر معصیت او اصرار بورزی!

شرط چهارم:

قاطعانه اراده کند که گناه گذاشته‌اش را تکرار ننماید.

شرط پنجم:

توبه

 

توبه باید در زمان و مهلت تعیین شده برای توبه باشد، و پس از گذشت مهلت معین توبه پذیرفته نمی‌شود. توبه باید قبل از مشاهده‌ی مرگ و پیش از طلوع خورشید از جانب مغرب انجام بگیرد. الله تعالی می‌فرماید:[ هَلْ یَنْظُرُونَ إِلا أَنْ تَأْتِیَهُمُ الْمَلائِکَةُ أَوْ یَأْتِیَ رَبُّکَ أَوْ یَأْتِیَ بَعْضُ آیَاتِ رَبِّکَ یَوْمَ یَأْتِی بَعْضُ آیَاتِ رَبِّکَ لا یَنْفَعُ نَفْسًا إِیمَانُهَا لَمْ تَکُنْ آمَنَتْ مِنْ قَبْلُ أَوْ کَسَبَتْ فِی إِیمَانِهَا خَیْرًا قُلِ انْتَظِرُوا إِنَّا مُنْتَظِرُونَ (158)] [انعام:158]

«آیا انتظار دارند که فرشتگان (ماموران قبض ارواح) به سراغ‌شان بیایند؟ یا این‌که پروردگارت به سراغ آنان بیاید؟ یا پاره‌ای از نشانه‌های پروردگارت نزد آنان بیاید، روزی‌که برخی از نشانه‌های پروردگارت فرا می‌رسد ایمان آوردن افرادی که پیش از آن ایمان نیاورده‌اند یا این‌که با وجود ایمان آوردن کارهای شایسته انجام نداده‌اند سودی به حالشان نخواهد داشت. بگو: منتظر باشید و ما هم منتظر(نتیجه وعده‌ الله تعالی درباره‌ شما) هستیم».

کلمه « بَعْضُ» در آیه‌ی مذکوره همان طلوع آفتاب از جانب غرب است. توبه همچنین به وقت مشاهده مرگ قابل قبول نیست، چرا که الله تعالی می‌فرماید: (وَلَیْسَتِ التَّوْبَةُ لِلَّذِینَ یَعْمَلُونَ السَّیِّئَاتِ حَتَّی إِذَا حَضَرَ أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قَالَ إِنِّی تُبْتُ الآنَ وَلا الَّذِینَ یَمُوتُونَ وَهُمْ کُفَّارٌ أُولَئِکَ أَعْتَدْنَا لَهُمْ عَذَابًا َلِیمًا(18)] [نساء:18]

«توبه‌ کسانی پذیرفته نیست که مرتکب گناهان می‌شوند و به دنبال آن توبه نمی‌کنند تا وقتی‌که مرگ یکی از آنان فرا می‌رسد و می‌گوید: هم اینک توبه می‌کنم. همچنین توبه‌ی کسانی قبول نیست که بر کفر می‌میرند، هم برای اینان و هم برای آنان عذابی دردناک را تدارک دیده‌ایم.

و(شما ای جوان) اگر این پنج‌ شرط را رعایت کنید توبه‌ات پذیرفته می‌شود (ان شاء الله).

والله اعلم

د ښوونکي لارښود کتابونه
واسع ویب wasiweb wasiweb.com

Editorial Team

د واسع ویب د لیکوالۍ او خپرونکي ټیم لخوا. که مطالب مو خوښ شوي وي، له نورو سره یې هم شریکه کړئ. تاسو هم کولی شئ خپلې لیکنې د خپرولو لپاره موږ ته راولېږئ. #مننه_چې_یاستئ
Atomic Habits
Back to top button
واسع ویب