عوامل سعادتمندي انسان
همانسان كه كنترل اعضاى ظاهرى، بر تو واجب است، سركوب نفسسركش، و كنترل تمايلات نفسانى نيز واجب است، بدينسان بايد نفسخود را تأديب، تزكيه و تطهير نمائى، زيرا نفس شايستهترين چيز استاگر براى اصلاح آن تلاش كنى، و خطرناكترين چيز است اگر فراموششنمائى و يا از آن غافل بمانى.
خداوند سبحان مى فرمايد:
وَأَمَّا مَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ وَنَهَى النَّفْسَ عَنِ الْهَوَى * فَإِنَّ الْجَنَّةَ هِيَ الْمَأْوَى.
و آن كس كه از مقام پروردگارش ترسان باشد و نفس را از هوا باز دارد قطعاً بهشت جايگاه اوست.
و باز مىفرمايد:
وَنَفْسٍ وَمَا سَوَّاهَا * فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا * قَدْ أَفْلَحَ مَن زَكَّاهَا * وَقَدْخَابَ مَن دَسَّاهَا.
يعني قسم به جان آدمى و آن كس كه آن را آفريده و منظّم ساخته * پس فجور و تقوا رابه او الهام كرده است كه هركس نفس خود را پاك و تزكيه كرده، رستگار شده *وآن كس كه نفس خويش را به گناه آلوده ساخته، نوميد و محروم گشته است.
بزرگان دين مي فرمايند:
»خداوند پيامبرش را بهمكارم اخلاق، اختصاص و ويژگى داد پس خود را امتحانكنيد و اگر از مكارم اخلاق برخوردار بوديد، خدا را سپاس گوئيد و از او مكارمفزونترى را بطلبيد.
ده چيز مهم را مدنظرگيريد: يقين، قناعت،شكيبائى، شكر، بردبارى، حسن خلق، سخاوت، غيرت، شجاعت ومروّت.
علماي اخلاق مي گويند:
اسلام برهنه است، پس حيا لباس او، وفا زينت او، عمل صالح مروت او،وپرهيزكارى ستون آن است
سزاوار است شخص مؤمن، هشت خصلت را داشته باشد: در سختىهاوتحوّلات، با وقار و متانت، در بلا و مصيبت، شكيبا، در راحتى شكرگزار و بهروزى خداوند، قانع باشد، بر دشمنان ستم نكند، براى دوستان مشقّت ايجاد ننمايد.بدن او از جهت او در رنج و زحمت امّا مردم از او راحت باشند. به يقين دانش دوست مؤمن، حلم و بردبارى وزير او، عقل و خرد فرمانده سربازان او، مدارا برادر او و نيكى كردن پدر اوست.
تهيه: حميد