حلال بلی.. حرام نه!

بسم الله الرحمن الرحیم
يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَأْكُلُوا أَمْوَالَكُمْ اموال خود را در ميان خود به ناحق نخوريد »
اين دستور رب العالمين براي مسلمانان است، براي آناني كه خويشتن را تسليم دستور و ارادة پروردگار عالميان ميدانند.

برادر و خواهر مسلمان:
يكي از جمله وجايب مهم ديني من و تو، ارتزاق از طريق كسب روزي حلال است. چرا كه حرام خواره گي، ريشه تمام مفاسد و گناهاني به شمار ميرود كه حيات طيبة انسان مومن را به خباثتهاي شيطاني ملوت كرده و او را خسر الدنيا و الاخره ميگرداند. حضرت ابوبكر صديق رضي الله عنه از نبي اكرم عليه الصلاه و السلام روايت ميكند كه ايشان ميفرمايند: «هرجسمی که از حرام پرورش یافته باشد، آتش جهنم برای وی سزاوارتراست» (روایت از: امام طبرانی و حلیۀ الاولیاء)
بلي! پيامدها و اثرات فاجعه بار و مهلك حرام در دنيا و آخرت گريبانگير آدميان ميگردد و عرصة حيات دو جهاني انسان را تاريك و ظلماني ميسازد!

اكنون براي من و تو كه مسلمانيم و خويشتن تسليم امر و قانون رب العزت و سنت مبارك افضل الرسل جناب محمد الرسول الله صل الله عليه وسلم ميشماريم همين بس كه در بارة رذايل زير بدانيم :

سود خواري كه امروزه متاسفانه امري مروج در جامعه ما گرديده است و به گونه رسمي و غير رسمي مسلمانان را مجبور به اين رذيلت تباه كننده ساخته اند، امري است كه به فرمودة قرآن به منزله برافراشتن پرچم جنك با خدا و پيامبر شمرده ميشود والله متعال براي وعيد از اين خطر مهلك، خطاب به منكران ميفرمايد: و به علت سود خواري كه از آن منع شده بودند و خوردن ناحق اموال مردم ، براي منكران شان عذابي دردناك آماده كرده ايم. (نساء. 161)

 رشوه خواري:
در مورد رشوه خواري كه مع الاسف باب نامبارك آن در جامعة اسلامي ما گشوده است، بايد گفت كه اين بلاي خانمان بر انداز باعث ميگردد كه ابناي با هم برادر جامعه، در عوض محبت و صميميت نسبت به هم احساس نفرت و انزجار نمايند و حق تلفيهاي زيادي از اين بابت به ميان آيد… و به همين اساس است كه پيامبر اسلام فرمودند: دوري از رحمت خداوند باد بر رشوت خواران و رشوت دهنده گان.» البته آن عده از رشوت دهنده گاني كه براي اتلاف حقوق ديگران مرتكب اين جنايت ميشوند مصداق اين حديث نبوي ميباشند.

 اختلاس چپاول سرمايه هاي بيت المال
از ديگر مواردي كه بسياري از مسلمانان بدان آلوده اند، به يغما بردن دارايي هاي عامه است. اما اين مردم فريب خورده نميدانند كه هرچند اين جنايت را آنان براي ازدياد سرمايه ها مادي خويش مرتكب ميشوند ، اما به فرمودة قرآن، اين گونه سرمايه ها ، علاوه بر جزاي آن جهاني، موجب عذاب چنين كساني در همين دنيا نيز خواهد بود (دارایی ها و فرزندان ايشان تو را شگفت زده نسازد، چرا كه خداوند مي‌خواهد آنان را در زندگي دنيا بدين وسيله عذاب كند) (سورۀتوبة/55)

 خيانت در ترازو و كيل:
اين مورد، به معني عدم باور به روز قيامت و حساب و ميزان است.
براي چنين كساني كه جامعه را با خيانت در ترازو و كيل ، دچار هرچ و مرج و بحران بي اعتمادي و دشمني ميكنند، چه وعيدي سخت تر از اين فرمودة الله متعال در قرآن است كه ميگويد: واي بر كم فروشاني كه وقتي از مردم چيزي بخواهند برابر ميستانند و وقتي كه براي مردم چيزي به كيل يا ترازو ميدهند، كم فروشي ميكنند . آيا چنين مردمي فكر نميكنند كه در روزي بزرگ بر انگيخته ميشوند؟» سورة مطففين ، آيت 1، 2، 3

خوردن مالهاي وقف
خيانت به اين گونه اموال و داراييها نيز يكي از جمله مواردي است كه متاسفانه در كشور ما مروج و معمول است و كساني را مينگريم كه با دست بردن به اموال موقوفه، بدين خيال اند كه ميتوانند از پنجه عدالت الهي بگريزند. چنين كسان با مصادرة اموال وقف به نفع شخصي خود در حقيقت به خدا و اسلام دهن كجي ميكنند. در حديثي نبي اكرم ميفرمايند كه : مال وقف تا هفت طبقة آسمان بالا رفته و در قيامت به گردن فرد آويزان ميشود.

به همين ترتيب ميتوانيم از آفاتي مانند قمار زدن ، خوردن مال يتيمان، خوردن ميراث ديگران به ناحق، خوردن مهرية زنان به ظلم و ستم، و غيره موارد شيطانيي ياد كنيم كه همة اين مظالم ، موجب ميشود كه انسان مسلمان در زير پرچم شيطان در برابر فرامين رحمان جل شانه ايستاده شود و در نهايت او را با ذلت به درة هاي خوفناك جهنم نگوسار افگند.

اكنون اي برادر و خواهر مسلمان!
آيا ارتكاب اين معاصي براي من و تو سزاوار تر است يا اين كه با قناعت ، بزرگترين سرماية زنده گي را فرا چنگ آوريم ! و با پرداخت زكات خود، به طهارت جسم و جان خويش بيافزاييم و با پرداخت صدقات و تبرعات خالصانة خود، هم رضاي پروردگار خويش كمايي كنيم و هم جامعة مصيب زدة خود را از چنگال وحشي فقر و مسكنت و زذايلي چون دزدي و رشوت و فالگيري و غيب گويي اختطاف و حتي آدمكشي و جنايت ، نجات دهيم!

بدین وسیله، اين پيام واضح و روشن الهي را به همگان ميرسانیم و از شما برادر و خواهر مسلمان مجدانه مي طلبیم كه در مسير خير و ايستاده گي در مقابل شيطان با ما همراه و همصدا شوید.. بیایید با خداي خويش عهد و پيمان ببنديم كه براي جلب رضايت وي و سامان يافتن حيات دنيا و آخرت خويش ازين پس:

– از آلوده شدن به كثافت سود و ربا اجتناب كنيم.
_ رشوت نستانيم و به كس رشوت نپردازيم.
_ دزدي و اختلاس نكنيم.
– دست به قمار نبريم.
– اگر از مال موقوفه و بيت المال چيزي در اختبار داريم به مرجعش مسترد نماييم.
– حقوق تلف شدة حقداران را به آنان باز گردانيم.
– كم فروشي نكنيم.
– به مال يتيمان دست درازي نكنيم.
– ميزاث بران را از حقوق شان محروم نسازيم.
– مهرية زنان را از آنان به ناحق نستانيم.
و خويشتن مصداق اين حديث متبركة نبوي صل الله عليه و سلم قرار دهيم كه فرمودند:

«از حرام ها پرهیزکن، در آن صورت عابدترین بندگان خدا خواهی شد» (روایت از: صحیح الجامع الصغیر).
الله ولي التوفيق و عليه التكلان

نویسنده: ضیاءاحمد فاضلی استاد فاکولته شرعیات

Editorial Team

د واسع ویب د لیکوالۍ او خپرونکي ټیم لخوا. که مطالب مو خوښ شوي وي، له نورو سره یې هم شریکه کړئ. تاسو هم کولی شئ خپلې لیکنې د خپرولو لپاره موږ ته راولېږئ. #مننه_چې_یاستئ

خپل نظر مو دلته ولیکئ

د ښوونکي لارښود کتابونه
Back to top button
واسع ویب