امروزت با دیروز فرق داشته باشد!
با یک فردی مینشینی که بیست سال عمر دارد، وی را در یک اسلوب، منطق و تفکر مشخصی میبینی و باز وقت دیگری با او مینشینی که به سن سی سالگی رسیده است؛ اما توانمندیهایش عین زمان سابق (یعنی بیست سالگیاش) بوده و در آن هیچ پیشرفتی نکرده است! در عین حال با افراد دیگری مینشینی و درمییابی که از زندگی خویش استفاده کردهاند؛ میبینی هر روز از روز قبلشان بیشتر پیشرفت و ترقی کردهاند. بلکه هر لحظهای که میگذرد در امور دینی یا دنیوی بالا میروند، اگر خواسته باشی انواع مردم را در این مورد بشناسی بیا تا در احوال و نگرشهای آنها بیندیشیم.
مثلاً شبکههای ماهوارهای را مورد بررسی قرار دهیم، برخی از مردم برنامههایی را دنبال میکنند که از نظر فکری رشد کرده و ذکاوت و تیزهوشی آنها پیشرفت میکند و در خلال پیگیری گزارشهای هدفمند، از اطلاعات دیگران استفاده میکنند و بدین شکل در طول بحثهای آنان مهارتهای زیبایی از قبیل: زبان، فهم، سرعت اندیشه و حاضرجوابی، قدرت مناظره، و شیوههای خاموشکننده و قانعکنندهی طرف مقابل را کسب میکنند.
اما دیگری فقط به دنبال سریالهایی میگردد که از یک داستان عاشقی بیارزش، یا یک نمایش عاطفی، یا یک فیلم وحشتناک خیالی حکایت میکند و نمایانگر فیلمهای فرضی و بیارزشی است که هیچ حقیقتی ندارند. تو را به خدا بیا و بعد از پنج یا ده سال، حال شخص اول و حال شخص دوم را باهم مقایسه کنیم، کدامیک در کسب مهارتشان، در قدرت درک مطالب، در توسعهی فرهنگی، در قدرت بر قانعساختن افراد، در اسلوب برخورد با رخدادها و حوادث بیشتر پیشرفت کرده است؟
قطعاً اولی؛ زیرا شیوه اولی را متفاوت از شیوه دومی میبینی، چون استنادات اولی براساس نص شرعی بوده و با موازین عقلی و حقایق قابل قبول مطابقت دارد. ولی دومی به اقوال بازیگران، هنرمندان و خوانندگان استناد میکند، تا جایی که یکی از آنها در طی سخنانش گفت: خداوند میفرماید: ای بندهی من! تو تلاش کن و من نیز با تو تلاش میکنم! در این وقت ما وی را متوجه نمودیم که این آیهای نیست. آنگاه چهرهاش عوض شده و خاموش شد. سپس من در این عبارت اندیشیدم و برایم معلوم شد این یک ضرب المثل مصری است که در یکی از سریالها در ذهن وی نقش بسته است!
آری، از کوزه همان تراود که در اوست.
اکنون به جانب دیگری نگاه کرده و مطالعهکنندگان روزنامهها و مجلات را مورد بررسی قرار دهیم! میبینیم چه تعداد کسانی هستند که به اخبار مفید و اطلاعات سودمندی که در پیشرفت و رشد مهارتها و افزایش معلوماتشان کمک میکند، اهتمام میورزند در مقابل چه تعدادی از انسانها وجود دارند که توجه آنها فقط به اخبار ورزشی و هنری است، تا جایی که روزنامهها در نشر صفحات ورزشی و هنری باهم به رقابت
میپردازند، به همین صورت هستند مجالسی که ما تشکیل میدهیم و اوقاتی صرف میکنیم.
لذا اگر میخواهی رهبر باشی نه زیر دست، پس در جستجوی مهارتها حریص باش و هرکجا که یافت شوند، با تمرین آنها را کسب کن.
نتیجهگیری
«شیوه برخورد و مهارتهای تو در برخورد با دیگران، روش برخورد مردم را با تو تعیین مینماید».
نوشته دکتور محمد العریفی (کتاب: از زندگیات لذت ببر)